Stadsutvecklingsprojekt tilldelas miljoner
Stadsomvandlingen i Kiruna omfattar nya möjligheter till att samhällsplanera, att bygga klimatsmart och att finna och utveckla nya produkter och innovationer och lösningar. Två projekt som tar fasta på detta har nu beviljats ekonomiskt stöd, skriver Norrländska Socialdemokraten, NSD.
- Det här är otroligt roligt. Jag har åkt land och rike runt och pratat om utmaningarna och möjligheterna med stadsomvandlingen. Därför är det förstås jätteroligt att vi fått gehör, säger den blivande projektledaren.
Det ekonomiska stödet kommer från myndigheterna Vinnova och Tillväxtverket som beviljat sammanlagt 20 miljoner kronor. Projektpartnerna är Kiruna kommun, Tekniska verken, Luleå Tekniska Universitet och SP. Till det ena projektet finns dessutom externa finansiärer med.
Det ena projektet, som är finansierat med pengar ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden och som fördelas genom Tillväxtverket, syftar bland annat till att involvera små och medelstora företag.
Utgångspunkten för de båda projekten är att stadsomvandlingen innebär en unik chans att bygga ett miljömässigt hållbart och kostnadseffektiv samhälle och projekten syftar till att verkligen dra nytta av stadsomvandlingens möjligheter. Intresset och förväntningarna sägs vara stora. Arbetet med att planera och bygga den nya staden kommer att medföra ett stort antal utmaningar - till exempel vad gäller avfallshantering, energiförsörjning och infrastruktur.
Mats Nilsson framhåller, som ett exempel; en smart lösning från arbetet med passivhuset i Tuolluvaara - som kom till genom ett annat projekt. I det kvarteret ligger VA-ledningarna endast 60 centimeter ner i marken istället för som brukligt på tre meters djup. VA-ledningarna slipper på så sätt frost.
- På det här sättet sparar man en massa pengar och arbete. Det här är ett exempel på en smart lösning och vi hoppas kunna se fler liknande lösningar genom de här projekten. Mer behovsstyrd innovation skulle man kunna säga, säger Nilsson till NSD.
Han berättar vidare att kommunen ibland efterfrågar smarta lösningar, tjänster och produkter som ännu inte finns och att näringslivet inte alltid vet vad kommunen efterfrågar.
- När näringslivet och forskningen får vara med och bidra till ett nytt, klimatsmart samhälle hoppas vi få till en näringslivsutveckling, säger Mats Nilsson.
Källa: NSD.se