23948sdkhjf

Gröna tak ska gödslas

Många av de miljöhus som finns i Malmö Kommunala Bolag, MKB:s områden har gröna tak. Och nu ska de gödslas för att blomma och förbättra den biologiska mångfalden i Malmö. Det nya gödningsmedlet är miljöanpassat och tillverkat av restprodukter från reningsverk och stålindustri.
Det är många år sedan MKB aktivt började anlägga gröna tak på småhus som miljöhus, entrétak och cykelgarage. Totalt har det blivit 9500 kvadratmeter gröna tak hittills.

- Det är något vi planerar att fortsätta med där det passar även i framtiden, eftersom det är så bra; snyggt att titta på, bra för den biologiska mångfalden och syreproduktionen samt att det tar hand om en del dagvatten, säger Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB.

Gröna tak är i stort sett underhållsfria med kräver lite skötsel med rensning av takrännor och utbyte av sticklingar. För att de ska växa och frodas vill nu MKB tillföra miljövänlig gödning. Man gödslar nu i sommar och sedan igen 2018 för att därefter utvärdera hur väl det fungerar.

Gröna tak institutet i Malmö har utvärderat och testat gödsel och givit en rekommendation kring mängd för att undvika övergödsling. De kommer också att följa upp resultaten på några av de tak som gödslas runt om i staden.

- Vi har under våren utfört skötsel på några av MKB:s gröna tak. Under skötselarbetet påbörjar vi också ett forskningsprojekt där vi jämför vilken effekt det återvunna gödningsmedlet har jämfört med det som är kemiskt framställt. Vi kommer göra uppföljning under tre år för att se utvecklingen mellan de båda gödningarna, ett mycket spännande projekt, anser John Block, intendent på Augustenborgs Botaniska takträdgård.

Det återvunna gödningsmedlet innehåller fosfor som har utvunnits ur rötrester från reningsverk och kväve från restprodukter från stålindustrin. Att all kväve och fosfor i produkten är till 100 procent återvunnen minskar energibehovet i tillverkningen och minskar klimatpåverkan.

- För oss proaktiva aktörer som MKB är viktiga partners i omställningen till cirkulär ekonomi, säger Axel Granlund, vd på EkoBalans som tillverkar gödningsmedlet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078