23948sdkhjf

Varannan svensk vill minska hushållsavfallet

Närmare varannan svensk vill minska sitt hushållsavfall för att bidra till en bättre miljö. Samtidigt svarar drygt var femte att de slänger trasiga prylar i hemmet, i stället för att laga dem. Brist på kunskap och tid är de vanligaste anledningarna till att saker åker direkt i soptunnan.


När Henkel Norden frågade svenska folket vilken åtgärd de helst gör för att minska sin miljöpåverkan svarade närmare varannan person att de i första hand vill dra ner på sin förbrukning av sopor och avfall. Svensken är alltså mer villig att slänga mindre sopor än andra föreslagna åtgärder, såsom att minska vatten- och elförbrukningen, dra ner på sina inköp, förändra resesätt eller ge pengar till en miljöorganisation.

– Jordens resurser är ändliga och därför är det bra att fler personer funderar på hur de kan minska sitt avfall. Återvinning och cirkulär ekonomi i all ära, men det finns en poäng i att även försöka ge prylarna i hemmet en längre livslängd genom att reparera och limma ihop, säger Mats Hagwall, hållbarhetschef på Henkel Norden.

Limma, skruva eller använda nål och tråd. Det finns många olika sätt att laga saker på, och ibland slänger vi prylar såsom möbler och inredningsdetaljer just för att vi inte vet hur de ska lagas. Närmare en fjärdedel av respondenterna svarar att den största barriären för att laga trasiga saker i hemmet är att de inte har tillräckligt med kunskap om hur de ska gå till väga. Tidsbrist är en annan vanlig anledning till att prylarna åker i soptunnan i stället för att lagas, vilket 23 procent svarade i undersökningen.

– Limning är i många fall den snabbaste och enklaste metoden för att laga saker i hemmet. Allt kan limmas om man väljer rätt lim! I dag finns det dessutom väldigt många miljövänliga lim som är minst lika effektiva, säger Mats Hagwall.

Det positiva som framkommer i undersökningen är att det ändå är en stor andel av svenska folket som gör sitt bästa för att reparera saker i stället för att köpa nytt. 48 procent svarar att de lagar saker ibland, samtidigt som 35 procent gör det på en regelbunden basis. En hög andel som ser ut att fortsätta öka inom de kommande åren – i varje fall om svenska folket själva får välja!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282