23948sdkhjf

Matavfallsinsamling införs i Herrljunga och Vårgårda

Från och med i oktober infördes matavfallsinsamling i Herrljuunga och Vårgårda kommuner.


- Ungefär 70 procent av hushållen i Herrljunga har anmält vilket abonnemang de vill ha, berättar Elin Svensson, projektledare för matavfallsinsamling i de båda kommunerna. I Vårgårda är siffran något högre, 73 procent.

Förutsättningarna för matavfallsinsamlingen ska vara klara i tätorterna till mitten av november. Sedan fortsätter samma process i resten av kommunen, och det hela ska vara slutfört i början av 2017 då det gäller Herrljunga. På Vårgårda landsbygd kommer kärlbytet att starta efter årsskiftet och ska vara klart den sista mars 2017.

- De nya kärlen kommer att taggas, så att man har bättre koll på när de blir tömda. Det här gör det också enklare för chauffören att notera om något är fel, till exempel om man slängt plastpåsar i matavfallet, vilket inte är meningen, säger Svensson.

Det blir också en ny taxa. För de som valt blandat avfall, hemkompost eller miniservice så kommer denna taxa att gälla från och med 1 oktober 2016.

- Om man har valt matavfallsinsamling eller bytt till annan kärlsstorlek än den man har i dag, så gäller den nya taxan från månaden efter att man fått sitt nya kärl, säger Elin Svensson. För de flesta så blir det en högre taxa, men om man går från ett 190-liters kärl till 140 liter med matavfallssortering så blir det faktiskt billigare, konstaterar hon.

Många kommuner har redan matavfallsinsamling, en resa som Vårgårda och Herrljunga nu påbörjat.

- Det är betydelsefullt för miljön på flera sätt, säger hon. Matavfallet kommer att bli till biogas, vilket minskar konsumtionen av andra bränslen. Det kommer även att bli biogödsel som återgår till jorden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.456