23948sdkhjf

Klimatförändringen kommer öka giftalgerna i Östersjön

Med mildare vintrar ökar blomningen av giftiga cyanobakterier, även kända som blågröna alger. Hög temperatur och låg salthalt visade sig vara de faktorer som påverkar vilka cyanobakterier som blommar under sommaren.


Mireia Bertos-Fortis har i sin avhandling undersökt hur växtplankton klarar sig i Östersjön i ett tänkbart framtida klimatscenario. Med en ökad temperatur ökar även Östersjöns yttemperatur, och med mer nederbörd ökar också avrinningen. Avrinningen leder till att salthalten i Östersjön minskar. Mireia Bertos-Fortis undersökte först vilka växtplankton som finns i Östersjön under perioden april till oktober/november för att fastställa variation och mångfald. Hon har därefter isolerat en giftig art, Katthårsalgen, en slags cyanobakterie, under längre och kortare perioder för att testa hur de klarar sig i lägre salthalt. Resultaten visar att cyanobakterien inte bara lyckades anpassa sig utan trivs och frodas.

Växtplankton blommar under både vår och sommar. Sommarens blomning består till stor del av cyanobakterier och en del av dem är giftiga, medan de algsorter som blommar på våren är ogiftiga. De ogiftiga algsorterna utgör en viktig del av födan för djurplankton och är på så sätt basen för hela Östersjöns näringskedja.
− Sammansättningen av växtplanktonen förändras med ett varmare klimat. Det betyder att djurplankton blir tvungna att äta av de giftiga cyanobakterierna, vilket kan ge negativa effekter längre upp i näringskedjan, säger Mireia Bertos-Fortis.

Mireia Bertos-Fortis avhandling har ökat vår kunskap om mångfalden av växtplankton i Östersjön. Hennes resultat visar också hur växtplankton svarar på både kortsiktiga och långsiktiga klimatförändringar, en viktig pusselbit för att förstå effekterna av framtida klimatförändringar i Östersjön.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078