23948sdkhjf

Storsatsning på återvunnen IT

För en tid sedan kom beskedet att it-infrastrukturleverantören Atea beslutat att uppföra ett nytt, toppmodernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter i Växjö. Vi blev nyfikna och åkte dit för en intervju.

Vid Atea träffar vi VD Frank Svensson och Joachim Aronsson som arbetar med affärsutveckling.

- Atea gör stora satsningar kring hållbarhet och vårt koncept ”Sustainabilty Focus” är ett område där vi arbetar med hela kedjan av produkter, hur de är producerade, vilka krav man ställer på branschen att ta hand om gamla produkter och så vidare. Det blev ett stort genomslag för detta i Almedalen när vi hade ett tvådagars forum med de stora aktörerna i branschen. Dell, HP, Microsoft och Intel med flera. Man talade där mycket om var företagen står idag och uppmanar företag och offentlig verksamhet att komma med krav till Atea. Vi har också skickat en enkät till 2500 olika organisationer i Sverige och frågat vilka krav man ställer på Atea som företag och som man kan ta med sig bakåt i branschen, berättar Joachim Aronsson.

Atea är en stor leverantör av arbetsplatsutrustning som datorer, läsplattor och telefoner, samt tillbehör till dessa. Man vill gärna vara en totalleverantör som dels levererar ny utrustning, men i samband med detta också tar tillbaka gammal utrustning, tar hand om den, säkerställer den och ser till att så mycket som möjligt går till återbruk.

- Som bransch kan vi hela tiden successivt bli bättre samtidigt som vi kan hjälpa kunderna rätt när det gäller val av utrustning. Vår strävan är ju att ställa rätt krav på såväl tillverkare av utrustning, som på branschen i sig. Vi försöker hjälpa till med kunskaper om varför man bör välja det ena framför det andra när man köper nytt, samtidigt som vi måste kunna ta hand om den äldre utrustningen på bästa sätt, säger Frank Svensson.

- Producentansvaret ställer idag krav på att alla ska kunna lämna tillbaka uttjänt utrustning. Det vi gör är processer som gör det enkelt för företag och organisationer att göra detta. Det finns flera aspekter kring detta. Risken är stor när det ska bytas dator eller telefon, att den gamla blir liggande ett tag och sedan helt glöms bort. Förutom att den då är en outnyttjad resurs som skulle kunna återanvändas eller återvinnas, är risken stor att känslig data kan komma på villovägar. Ateas koncept går ut på att i samband med nyleverans tas den gamla utrustningen in, gås igenom och sedan går den antingen till återbruk eller återvinning. 

Det viktigaste är att gammal utrustning inte blir liggande eller slängs felaktigt. Det bästa för miljön är självklart att återanvända produkterna och ju snabbare de återanvänds, desto bättre är det. Så den hantering man förordar är att man har en procedur där användarna lämnar sina gamla prylar med en gång när de nya tas emot. Det finns självklart en ekonomisk aspekt i detta också. Utrustning bör returneras medan den fortfarande har ett värde och för ett företag blir det lägre kostnader för hanteringen när det finns en fastlagd process för att hantera uttjänt utrustning. När det bli lägre kostnader, bättre totalekonomi och bättre för miljön, då finns det egentligen inga hållbara argument mot att göra så här. Just detta med data på enheter kommer också att vara drivande framöver på det här området.

- Även om miljöfrågan är viktig, så kommer det att bli stort fokus på informationssäkerheten framöver, inte minst drivet av ökade myndighetskrav, konstaterar Svensson.

Förutom de uppenbara produkterna som bärbara och stationära datorer, plattor och telefoner, så handlar det också mycket om skrivare, nätverksprodukter, lagring, servrar med mera. Även dessa produkter har oftast någon form av informationslagring som gör att de bör tas omhand på ett sådant sätt att data inte kan komma på villovägar.

- Sådan utrustning byts inte lika ofta som datorer och mobiler, vilket innebär att återanvändning sällan är ett alternativ när de väl kommer in. De är i stort sett slutkörda och då är det materialåtervinning som är alternativet. Den måste då ske på ett sådant sätt att informationssäkerheten är säkrad. Vi samarbetar med Sims Recycling som tar hand om allt sådant. I det samarbetet har vi senaste året gjort en utveckling som innebär att vi får miljödata tillbaka. Vi kan då rapportera till våra kunder exakt vilken miljönytta som deras återlämnade produkter gett upphov till i form av materialmängder, energivärde vid förbränning och liknande, säger Joachim Aronsson.

Det finns en marknad för återbruk av den här typen av utrustning och man tror att efterfrågan kan komma att öka framöver i takt med en ökad miljömedvetenhet.

- Att återanvända utrustning i högre grad ställer ju krav på hur man tar hand om uttjänt utrustning. Det gäller ju att se till att den faktiskt kan attrahera någon att använda en produkt, även om den är begagnad. En faktor som har väldigt stor betydelse där är hur man väljer vilken ny utrustning man köper. Väljer men att köpa en utrustning som har lång livslängd, alltså professionella produkter som klarar tre år för de ändamål man har i ett normalt företag, då har de också ett högre värde när de tre åren gått, jämfört med konsumentprodukter som kanske knappt håller ihop efter tre år. En proffsdator som gås igenom och eventuellt fräschas upp med ett nytt batteri eller så, kommer att fungera i ytterligare tre år och då har vi minskat behovet av att tillverka en dator. Att välja rätt produkt från början skapar alltså förutsättningar för en miljövänlig hantering. Dessutom, totalekonomin blir ofta bättre genom det värde som finns kvar i utrustningen när den ska bytas, menar Frank Svensson.

På marknaden fungerar man som en grossist kan man säga. Man säljer utrustningarna vidare till aktörer som i sin tur säljer till slutkunderna.

- Om vi tittar bara på produkter för arbetsplatser, så är det ungefär så att fyra av fem utrustningar som vi får in går att sälja vidare för återanvändning och alltså en av fem som går till återvinning. 

En faktor som också talar för en ökad återanvändning framöver är den tekniska utvecklingen när det gäller bärbara datorer.

- Idag kan man säga att såväl minneskapacitet som processorkraft är på en sådan nivå att det inte finns något direkt behov av någon vidare utveckling. Det som sker nu är att batterilivslängden och –kapaciteten ökar, och det i sin tur är positivt för möjligheten att återanvända datorerna, säger Frank Svensson.

De nya lokalerna som nämndes i ingressen kommer att byggas vid flygplatsen i Växjö.

- Det blir nytt lager, kontor och en helt ny yta för produktionen av recycling och konfigurering av utrustning. Det är för att förbereda för hantering av större volymer inom både ny och återtagen utrustning, avslutar Frank Svensson och Joachim Aronsson.

Peter Olofsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109