23948sdkhjf

Kontrollerad glasåtervinning gör miljön till vinnare

Färre transporter, minskade utsläpp och fräschare återvinningsstationer. Det är några av de fördelar som utlovas med hjälp av de nivåmätare som i ungefär ett års tid funnits utplacerade på återvinningsbehållare för glas runt om i landet.

Så länge det handlar om återvinning av glasförpackningar hör Sverige till den absoluta världseliten. Positionen befästs nu i och med att återvinningsstationerna kan förses med digital teknik som tar utvecklingen ytterligare ett steg framåt.

Initiativtagare är Svensk Glasåtervinning i Hammar tillsammans med Norrbottensföretaget Adage som tillhandahåller tekniken. Syftet med satsningen har varit att dels minimera onödiga transporter och dels att undvika överfulla och skräpiga återvinningsstationer.

Tillämpningen av tekniken må vara ny, men den är redan etablerad i entreprenadmaskiner. En transponder och ultraljud monteras på behållaren, innehållet mäts och informationen skickas via mobilnätet till den entreprenör som sköter tömningen.

Entreprenören ser via sin telefon, dator eller surfplatta när en behållare behöver tömmas. En algoritm som räknar fram den troliga tidpunkten då behållaren kommer att vara full gör det dessutom lättare att planera för än effektivare transporter.

– Tidigare hade man fasta körschema som man åkte på oavsett om behållaren behövde tömmas eller inte eftersom det inte gick att se förrän föraren kom fram till stationen. Det innebar också att det tog längre tid att fylla en lastbil. Nu blir vi mer precisa och effektiva, vilket ger besparingar i både kostnader och koldioxidutsläpp, säger Peter Kristiansson, transportchef på Ekdahl Miljö, områdesleverantör i Skåne.

Erfarenheterna från det första året visar att medelfyllnadsnivån vid tömning, som tidigare låg på 40-50 procent, ökat till 70-80 procent vid tömning. Dessutom har antalet överfulla behållare reducerats kraftigt.

– I juni 2016 satte vi upp de första nivåmätarna i Kalmar och strax därefter följde Skåne och Stockholm. I dag finns tekniken på 1 300 stationer runt om i landet. Av den sammanställning som vi gjort hittills kan vi se en besparingspotential på 20-30 procent i onödiga transporter, säger Adages försäljningschef Anders Hermanson.

Peter Trimmel, affärsområdeschef på Svensk Glasåtervinning, konstaterar att de digitaliserade stationerna inte bara gjort det lättare att planera och effektivisera körningarna utan också minskat den tråkiga och tidskrävande städningen. Det innebär att arbetsmiljön för de som sköter tömningen förbättrats avsevärt.

Erfarenheterna från de 1 300 stationer runt om i Sverige som uppgraderats med nivåmätare är så pass positiva att bedömningen nu är att samtliga Sveriges 6 000 stationer ska vara utrustade med den nya tekniken inom tre år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156