Alliansen: Skärp kraven för återvinning
Vi är många som varje dag drar vårt strå till stacken genom att sortera plast, kartongförpackningar, batterier och panta flaskor. Att det ska vara enkelt och effektivt är viktigt. Man ska veta att insatsen ger miljönytta.
Därför skärpte alliansregeringen målen för insamling och återvinning, höjde kraven på att de som producerar varor och förpackningar ska erbjuda bra insamlingssystem, gav kommunerna en starkare roll och myndigheterna verktyg för bättre uppföljning av målen.
Tyvärr valde den rödgröna regeringen att så snart den tillträdde avbryta arbetet både med de nya miljömålen och de skärpta servicekraven. Efter snart fyra år av utredningar, rundabordssamtal och oklara besked kan vi konstatera att inga förbättringar, varken för miljö eller service har skett.
Vi ser ett stort värde i en långsiktig samsyn kring dessa frågor. Då skapas förutsättningar för investeringar i ny teknik och bättre service. Med det målet har vi deltagit i samtal med regeringen. Men vi kan tyvärr konstatera att regeringen hittills inte förmått presentera några konkreta förslag varken på de lag- och regelförändringar man vill se, vilken miljönytta dessa ger eller vad kostnaden för företag, hushåll och kommuner blir. Det säger sig självt att det blir svårt, för att inte säga omöjligt, för både aktörer och politiker att förstå eller ta ställning till vad regeringen vill.
Det finns en stor efterfrågan från både företag och kommuner på tydliga och långsiktiga regler. Vi tycker att det är viktigt att bygga vidare på det som fungerar, med ett sammanhållet producentansvar. Även om Sverige ligger i topp i EU vad gäller återvinning finns det mycket som kan förbättras.
Därför föreslår vi:
• Skärpta krav på insamlingssystemen, ökad tillgänglighet och likvärdig service i hela landet. Man ska som medborgare veta vad man kan förvänta sig. Denna service ska vara kostnadsfri för hushållen och den garanterade servicenivån finansieras av producenterna.
• Skärpta miljökrav på insamling och återvinning. Insamlingssystemen ska utformas så miljömålen nås. Alliansregeringen höjde dessa mål med sikte på 2020. Tyvärr har regeringens agerande gjort det omöjligt att nå dem. Vi står fast vid att miljöambitionen måste öka, och nya mål sättas som även tar hänsyn till de nya EU-reglerna. Kraven ska stärka miljönyttan, teknikutveckling, jobb och konkurrenskraft för svenska företag.
• Ökat inflytande för kommuner i utformning av insamlingssystemen. Kommuner och fastighetsägare som vill ordna insamling av producentansvarsmaterial utöver den garanterade servicenivån ska kunna göra det och få en rimlig ersättning för insamlat material, förutsatt att det sker på ett sätt som möjliggör effektiv återvinning.
• Underlätta insamling och återanvändning av textiler. Redan idag samlar handel och second hand-aktörer in mycket textiler men det finns stora möjligheter att öka insamlingen. Det är rimligt att ge producenterna ett utökat ansvar för detta, och vi vill därför utreda möjligheten att införa obligatoriskt producentansvar för textiler.
• Ökad innovation i återvinningssektorn genom avreglering. Genom att ge företag och producenter större ansvar och möjligheter att hantera avfall kan nya företag och jobb skapas. Konkurrens sänker kostnader. Företag som kan och vill ska kunna ta ansvar för hela eller delar av sitt avfall, även så kallat hushållsavfall.
Ett stort ansvar vilar på enskilda, producenter, kommuner och myndigheter. Politiken måste tydliggöra långsiktiga mål och ansvar. Men utifrån detta behöver aktörerna samlas och komma överens om detaljer, rutiner och samarbetsformer. På så sätt kan ett effektivt system byggas.
Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta. Allianspartierna har presenterat och är beredda att genomföra sådana reformer. De vore bra för miljön, hushållen och företag.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks i artikeln är de undertecknande skribenternas.
Kristina Yngwe
miljöpolitisk talesperson (C)
Maria Malmer Stenergard
miljöpolitisk talesperson (M)
Lars Tysklind
miljöpolitisk talesperson (L)
Lars-Axel Nordell
miljöpolitisk talesperson (KD)
Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.