Mikroplast i dåligt sorterad kompost
Förorening av miljön med mikroplast, partiklar mindre än 5 mm, har kommit upp som en global utmaning eftersom det kan utgöra både hälso- och miljörisker för i princip allt levande.
Hittills har forskningen fokuserat främst på vattenmiljön, inte så mycket på mark- och jordekosystem.
I en ny studie har forskare vid University of Bayreuth undersökt mikroplastinnehållet i kommersiellt framställd kompost och visar att mängden varierar kraftigt beroende på utgångsmaterialet.
Forskarna har studerat material som producerats i en aerobisk komposteringsanläggning och två anaerobiska rötningsanläggningar (biowaste digesters).
Färdig gödsel från komposteringsanläggningen innehöll 20-24 partiklar per kilo, jämfört med mellan 146 och 895 i rötningsanläggningarna . I den anläggning som enbart använde bioavfall från jordbruket hittades ingen mikroplast alls.
Den absoluta majoriteten av partiklarna var mindre bitar av något större, inte färdig mikroplast som används i viss tandkräm och kosmetika.
Enligt forskarna kommer mikroplasten från dåligt sorterat hushållsavfall. Den fraktion som enbart ska innehålla organiskt avfall för kompostering är inte rent. Lika illa är det, menar de, med avfallet från livsmedelsindustrin.
Länk till artikel
Organic fertilizer as a vehicle for the entry of microplastic into the environment