23948sdkhjf

Biokompositer som ersätter plast

Stora Enso lanserar biokompositer som förnybar ersättning för plast.

Stora Enso lanserar sina träbaserade biokompositer DuraSense och tar ytterligare ett steg mot att ersätta fossilbaserade material med förnybara alternativ. DuraSense riktar sig till företag som vill ha ett högpresterande, hållbart och biobaserat alternativ till plast. Den här biokompositen möjliggör användning av förnybara fibrer, som trä, för att ersätta en stor del av fossilbaserad plast.

Produktionen av biokompositer inleddes tidigare i år vid Hylte bruk i Halland efter en investering på 12 miljoner euro som offentliggjordes 2017. Vid full produktion kommer brukets årliga tillverkningskapacitet att vara 15.000 ton, vilket gör det till den största tillverkningsenheten för fiberkompositer i Europa.

Att minska mängden plast och ersätta den med förnybara och spårbara material är en process som sker gradvis. Med DuraSense kan vi erbjuda kunderna träfiberbaserade alternativ som ger högre hållbarhet och, beroende på produkten, en minskad miljöpåverkan på upp till 80 procent, berättar Jari Suominen, chef för divisionen Wood Products inom Stora Enso.

DuraSense-produkterna lämpar sig för en mängd olika användningsområden – från konsumentvaror till industriprodukter. Typiska användningsområden är möbler, pallar, handverktyg, fordonsdelar, eller leksaker. skönhets- och livsstilsprodukter, köksredskap och flaskkorkar.

Granulatet som används är en kombination av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser som uppges göra produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä. Med DuraSense är det även möjligt att kombinera fibrer med återvunna eller biobaserade polymerer för att skapa ytterligare miljöfördelar.

Med en av produktkvaliteterna, DuraSense Eco100, blir det till exempel möjligt att helt ersätta fossilbaserad plast till ett konkurrensmässigt pris.

DuraSense kan minska konsumtionen av plastmaterial med upp till 60 procent, medförande att mindre mikroplast hamnar i naturen. Stora Ensos biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger eller återvinnas tillsammans med andra plastmaterial, alternativt energiåtervinnas i slutet av produktens livslängd, förklarar Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11