23948sdkhjf

Återtillverkning av medicinteknisk utrustning

Det finns ett internationellt intresse för renovering och återtillverkning av medicinteknisk utrustning. Två projekt för kvalitet och säkerhet är nu på gång inom IEC.

Liksom för annan dyrbar och komplicerad utrustning, kan det vara aktuellt att också låta medicinteknisk utrustning genomgå renovering och modernisering. Det kan behövas för att hålla uppe kvalitet och säkerhet i vården på den plats där utrustningen finns, men det kan också vara aktuellt för utrustning som tagits i inbyte vid nyförsäljning.

Den medicintekniska utrustningens skick och prestanda har ju betydelse för patientens säkerhet och för kvaliteten på diagnosen eller behandlingen. Hur säker utrustningen är påverkar också både patienter och personal. När det, bland annat i en övergång till en mer cirkulär ekonomi, blir vanligare med renovering och återanvändning, har frågan kommit upp om det inte vore bra med någon form av riktlinjer för detta, alltså för renovering och återanvändning av delar i medicinteknisk utrustning, både som reservdelar i existerande utrustning och för inbyggnad i ny.

Sådana här frågor diskuteras internationellt. Två förslag om detta har antagits i IEC, den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik, i den tekniska kommittén IEC TC 62 för elektrisk utrustning för medicinskt bruk. IEC TC 62 är kanske mest känd för standardserien 60601 om säkerhet och väsentliga prestanda för elektrisk utrustning för medicinskt bruk.

Det ena projektet, kommande IEC 63120, har en titel som är lika lång som den är utförlig: ”Environmental conscious design of medical electrical equipment – Particular requirements for refurbishment of medical electrical equipment and systems, for re-use of parts, for a management of critical or hazardous substances contained in medical electrical equipment and systems and for a closed loop Business-to-Business take back system”.

Det andra, kommande IEC 63077, handlar kort och gott om ”Good refurbishment practices for medical imaging equipment”. Det tar hänsyn till de speciella förhållandena för bildgivande utrustning och bygger på ett dokument som funnits tidigare. Det kan exempelvis gälla strålskydd och bildkvalitet. Det finns till och med länder som förbjudit import av renoverad utrustning, för att man inte anser att de säkert uppfyller de krav som gäller för nytillverkad.

Sedan tidigare finns en allmän standard för tillförlitlighet hos produkter som innehåller återanvända komponenter, IEC 62309. Den är också fastställd som svensk standard SS-EN 62309 och utgår från att produkter som innehåller återanvända delar ska uppfylla samma tekniska standarder som produkter med enbart nya delar och, om inte annat anges, också ha samma egenskaper. Utifrån detta krav ger standarden grundläggande anvisningar bl a för provning och bedömning och för garanti och dokumentation. Dess syfte är alltså att visa på, och resonera kring, metoder för att bestämma och säkerställa tillförlitligheten hos produkter som innehåller återanvända komponenter.

Källa: SEK Svensk Elstandard

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064