23948sdkhjf

Skräp blir bränsle på sex minuter – vill bygga storskaligt

Enligt svenska Swestep kan deras process omvandla all typ av organiskt avfall och plast till förnybara oljor, bränslen och gröna kemiska råvaror. Nu vill de bygga storskaliga anläggningar.

Svenska Swestep säger sig erbjuda produktionsanläggningar för storskalig produktion av grön diesel, typ EN 590 kvalitet, från plast och organiskt avfall. Enligt bolaget har nu ett avtal ingåtts mellan Swestep och Green Fund Finance, med avsikt att finansiera byggandet och utvecklingen av anläggningar.

– Det finns ett stort intresse för vår unika teknik för att förvandla plast och organiskt avfall till en grön förnybar olja som är i nivå med den fossila oljan. Vi har redan fått in order till ett värde om cirka 85 miljoner euro, säger Karl-Magnus Mattsson, vd och grundare för Swestep.

Tekniken bygger på att du kan förvandla hushållsavfall och annat organiskt skräp till grön olja, av samma kvalitet som den fossila oljan, samt till grönt jetbränsle. Enligt Karl-Magnus Mattsson är det även möjligt att producera ny plast, nya textilfibrer och asfalt från oljan.

– Tekniken och processen är klimatvänlig och återbetalningstiden på en produktionsanläggning är kort, tack vare den höga effektiviteten i processen. Det finns inga farliga utsläpp, tvärtom de biprodukter som finns kvar efter genomförd process är destillerat vatten, inkapslad koldioxid och asfalt. Transformationen sker i låg temperatur och utan tryck, tack vare en unik katalysatorprocess, säger Karl-Magnus Mattsson och tillägger att det i princip är samma process som i naturen för att producera olja, men i stället för att ta över 130 miljoner år tar processen cirka 6 minuter.

– Det finns ett stort intresse för denna nya patenterade teknik bland våra investerare, som söker hållbara investeringsmöjligheter med goda förutsättningar. Vi ser fram emot de kommande åren tillsammans med Swestep säger David Simmonds, VD för Green Fund Finance.

Enligt GFF Green Fund Finance kommer de att finansiera köp och installation av nyckelfärdiga produktionsanläggningar sedan kommer fonden att dela vinsten från anläggningarna med de företag som driver anläggningarna.

– Vi ser ett stort intresse från flera internationella branscher som flygindustrin, jord-, och skogsbruket och den traditionella tillverkningsindustrin - men också från kommunerna med ett allt växande avfallsproblem, säger Karl-Magnus Mattsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062