ISO-certifierad elektronikåtervinning
Varför valde ni att bli ISO 27001 certifierade?
- Det var i anslutning till återbruksdelen som vi insåg att vi borde förbättra vår informationssäkerhet inom samtliga företagets funktioner. En annan starkt drivande faktor till beslutet var att vi internt även ville lyfta hela organisationen i frågor rörande just informationssäkerhet. Vi har sen tidigare flera andra ISO-standarder som vi uppfyller, men de är ganska grundläggande. Så nu är vi Sveriges första och enda återvinningsanläggning som certifierats enligt ISO 27001 och det tycker vi är rätt stort. Certifieringen blev klar för bara någon månad sedan och vi är idag säkra på att snart kommer även våra kunder att ställa krav på detta.
Hur förbättras informationssäkerheten?
- Standarden ISO 27001 handlar främst om hur organisationen arbetar med och hanterar information på ett säkert sätt . Vi insåg snabbt att det fanns många rutiner som behövde förbättras, bland annat hur skalskyddet på anläggningen är beskaffat, vem som ska ha vilken behörighet bland personal och utomstående att komma in på olika delar av anläggningen, hur lastbilar kommer in på anläggningen, hur vi registrerar besökare, när ingångar till olika avdelningar ska vara möjliga att kunna öppnas och av vem, vad som händer om en inlämnad mobiltelefon tappas bort, hur vi administrerar lösenord, vem som har rätt att logga in på vilka servrar med mera. Och vi
ser redan idag några månader efter certifieringen hur vi redan har stärkt informationssäkerheten inom våra företagsfunktioner.
Om vi talar om säkerhet, vad är branschstandard?
- Generellt sett så behöver Återvinningsbranschen verkligen förbättra sina säkerhetsrutiner i flera avseenden. I en verksamhet som vår finns det mycket information, data som måste skyddas, bland annat på begagnade datorer och mobiler som väntar på att blir raderade innan de går till försäljning.
Processen att bli certifierad har pågått drygt ett år. Alla delar i organisationen har varit tvungna att tänka om och tänka nytt när det gäller rutiner och förhållningssätt i det dagliga arbetet. Vi ser bara fördelar med det idag, konstaterar Sargon Chanko
Utmaningar och trender 2019?
- En stor utmaning är att få fatt på alla förbrukade mobiler, datorer, läsplattor som ligger kvar hemma istället för att lämnas in till återvinning. Bland annat för att som privatperson kan man känna en oro för vad som kan hända med eventuell data som finns kvar på enheten. Som ett sätt att försöka möta den utmaningen har vi utvecklat en ”Säker Inlämningsbox” som garanterar att den som lämnar in sin mobil, laptop eller läsplatta får hårddisken raderad på ett säkert sätt, till 100 %. Vi hoppas att detta ska hjälpa till att öka inlämningsviljan, så att mobiler och datorer inte blir liggande kvar i byrålådor, utan istället lämnas in för återvinning, säger Sargon Chanko.
- Vi ser flera trender som tyder på att intresset för återbruk hela tiden ökar. Här i Sverige har vi inte hållit på med det så länge, medan man inom Sims Recycling globalt har lång erfarenhet av detta. Så när vi gick in i detta för några år sedan, så var det för att vi såg denna trend började märkas även på den svenska marknaden. Fler och fler kunder kommer idag också med krav på återbruk av elektronik och det har så här långt varit en mycket lyckad satsning, avslutar Sargon Chanko och räknar upp ett antal trender han tro vi får se tillta under under 2019 :
• Fler aktörer exploaterar sekundära metaller
• Färre antal metaller med lägre vikt i uttjänta produkter
• Delningsekonomi och begagnathandel ökar
• Hållbarhetskrav, regleringar ökar
• Fler icke certifierade aktörer hanterar uttjänt elektronik
• Färre produkter med värde kommer in till återvinningsanläggningarna
Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Intervjun.