Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA
PFOA och liknande kemikalier har använts brett i elektrisk utrustning, Vatten- och smutsavvisande textilier och brandskum, vid tillverkning av polytetrafluoretylen (PTFE), t ex Teflon, bland mycket annat.
FNs kommitté för Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar (persistent organic pollutants, POP) säger i ett uttalande att PFOA "anses vara en risk för människors immunsystem" och kan kopplas till en rad hälsoproblem som högt kolesterol, sköldkörtelsjukdomar och cancer.
Organisationen säger vidare att föreningarna inte bryts ned i naturen, transporteras långa sträckor i miljön och bioackumuleras i djur, vilket hotar näringskedjan.
Med hänvisning till relativt ny forskning konstaterar kommittén att någon säker koncentration av PFOA i miljön inte kan fastställas.
Kommittén rekommenderar att länderna som anslutit sig till Stokholmskonventionen, som har målet att begränsa produktionen och spridningen av POPs, bör överväga att förbjuda produktionen och användningen av PFOA – och dess salter samt relaterade föreningar. Rekommendationer görs också att riskvärderingar ska göras för perfluorohexansulfonsyra samt att flera undantag för specifika användningsområden för PFOS avskaffas.
Expertkommitténs rekommendationer kom vid ett möte i Rom nyligen och kommer att tas upp vid ett möte med konventionsparterna i Schweiz i maj nästa år.
Läs mer om högfluorerade ämnen