Papper vs plast i miljöstudie
Papperssäckar för cement har 2,5 gånger lägre koldioxidavtryck än motsvarande säckar av plast. Detta enligt en nyligen genomförd studie av RISE på uppdrag av papperssäcksbranschen.
Studien som genomfördes jämförde plastsäckar av PE som fylls i FFS-maskiner med papperssäckar som fylls i liknande maskinutrustning. Som jämförelseprodukt valdes 25 liters säcken den vanligaste storleken på cementsäck. Livscykelanalysen visar att papperssäcken är mer energieffektiv och ger ett lägre totalutsläpp av växthusgasen koldioxid från vaggan till graven. Studien har granskats av Intertek.
I nominella tal uppgår en papperssäcks miljöpåverkan mätt i koldioxidekvivalenter (CO2e) till 71 gram och en plastsäcks till 192 gram. Det högre klimatpåverkande utsläppet motsvarar elkonsumtionen av en laptop på 25 W som står på i nio timmar. Vidare visar studien att papperssäcken är att föredra både när det kommer till avfallsbehandling - oavsett om det sker genom deponi, förbränning eller återvinning till nytt material.
Förbrukningen av fossilt bränsle under tillverkningsprocessen är fem gånger högre för en plastsäck som en papperssäck, enligt studien. Även den biobaserade energin inräknad är tillverkningen av plastsäcken mer energikrävande. Och av naturliga skäl är användandet av fossil råvara i själva materialet högre i en plastsäck än i en papperssäck.
Även miljöparametrar som utsläpp till luft av andra ämnen, liksom utsläpp till sötvatten har undersökts i studien. Där är bilden inte lika entydig. Utifrån enbart dessa går det inte att dra någon slutsats vilken säck som skulle vara att föredra ur ett miljöperspektiv.
Undersökningen beställdes av European Paper Sack Research Group (ESG), ett samarbete mellan CEPI Eurokraft och EUROSAC.
En länk till pressmeddelandet om undersökningen hittar du här.
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.