Så ska förskolor göra barn till återvinningshjältar
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, lanserar Materialvärlden, ett digitalt utbildningsmaterial som med hjälp av spännande uppdrag ska engagera förskolebarn att återvinna mer och på så sätt bli återvinningshjältar. Initiativet lanseras drygt ett halvår innan den reviderade läroplanen för förskolor, med större fokus på hållbar utveckling, blir verklighet.
I Sverige är vi generellt sätt bra på återvinning, men vi kan bli bättre. Till exempel återvinner svenska hushåll 93 procent av alla glasförpackningar, men knappt hälften (44 procent) av plastförpackningarna, enligt statistik från Naturvårdsverket. En viktig målgrupp för att på lång sikt hantera klimatutmaningen är barnen. FTI har därför lanserat webbplatsen ”Materialvärlden”, utformad för att hjälpa förskolebarn, deras föräldrar och förskolans pedagoger att bli mer engagerade i återvinning.
På webbplatsen www.materialvarlden.se kan barnen lära sig om de olika material som går att återvinna och var man kan slänga dem. För varje material finns en motsvarande karaktär, till exempel Bånk som äter metallförpackningar eller Prasslis som äter tidningar och returpapper. Genom att bli en så kallad materialismatare får barnen olika uppdrag att utföra på förskolan eller tillsammans med sina föräldrar, som går ut på att samla in och lämna material på en återvinningstation eller ett miljörum, för Bånk, Prasslis och de andra karaktärerna att äta. Därmed bidrar initiativet både till lek, lärande och tid med familjen.
– Vi vill motivera barnen till att själva vilja lära sig mer om återvinning. Barnen är särskilt viktiga eftersom de tar med sig etablerade beteenden när de flyttar hemifrån, samtidigt som de kan påverka sina föräldrar under åren då de bor hemma, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.
Initiativet kommer knappt ett halvår innan den reviderade läroplanen för förskolan, vilken lanseras i juli 2019. Den nya läroplanen har ett större fokus på hållbarhet. Ambitionen är att FTI genom Materialvärlden ska hjälpa förskolorna att uppfylla de nya kraven och lägga grunden för ett ökat intresse hos barn för hållbar utveckling.