Säkrare krossning utlovas
München. Kleemann hade tagit med sig mycket nytt till Bauma, och företaget lyfte gärna fram slagkrossen MA130Zevo2, som är tänkt för återvinning av betong, asfalt med mera.
– Det har blivit allt större med återvinning, även i Sverige trots att vi har mycket jungfruligt material, säger Fredrik Lindblad på Wirtgen Sweden.
När volymerna ökar måste maskinerna hänga med, Fredrik Lindbland konstaterar också att behovet av fossilfria lösningar ökar.
– Vi ser stora möjligheter framöver, inte minst med den här maskinen.
För att öka säkerheten på en maskin som skulle kunna vara livsfarlig har ett nyckelsystem införts. Den som till exempel måste in i krosskammaren för att byta ut en slaglist ska inte kunna komma in när rotorn är igång.
– Det har tidigare varit ett mycket farligt moment, säger Mark Hezinger på Wirtgen Group.
Redan 2016 införde Wirtgen Group ett säkerhetssystem för att minska riskerna och för att ta sig in i krosskammaren krävs flera handgrepp – en nyckel ska sättas in i rätt läge och sedan dras ut, därefter ska en vev vridas om. Rotorn blockeras då, och först då kan man nå ytterligare en nyckel – som öppnar rotorhuset.
– Det finns också klistermärken som visar rotorns låsta läge– man behöver inte gå upp och kolla om den är på rätt ställe, kommenterar Mark Hezinger.
Kleemanns nya slagkross har också fått nya skydd för buller och damm, en lite vinklad deflektorplåt ska skicka ljudet rakt upp i luften i stället för åt sidan och ljudnivån ska ha minskat med sex decibel.
– Plåten kan tryckas in vid transport, kommenterar Mark Hezinger.
Telemanns beprövade CFS – continued feed system finns installerat på krossen.
Det innebär att mataren inte behöver justeras – den ser själv till att rätt mängd material matas in hela tiden.
– Är det ett lätt material går det snabbar, är det ett tungt material går det lite långsammare – flödet blir jämnt, säger Mark Hezinger.
Kleemann lyfte också fram det nya kontrollsystemet Spective som ska göra det möjligt för föraren att enkelt styra allt från marknivå via en touchpanel.
Menyerna beskrivs som enkla och svenska är ett av de tillgängliga språken. Tolvtumspanelen ska vara dammtålig och väl upplyst, den ska kunna hanteras även med handskar eller med en penna och ska visa enkla bilder som man kan klicka sig vidare med.