Ny teknik för råvaruutvinning ur biomaterial
Ett finskt företag meddelar att man har knäckt koden för hur man storskaligt kan ersätta olja och andra fossila råvaror i en mängd produkter, inte minst textilier och förpackningar. CH-Bioforce har utvecklat en metod som på ett betydligt effektivare sätt än någon annan idag känd teknik kan utvinna de tre mest eftertraktade materialströmmarna ur biomassa - pappersmassa, polymer hemicellulosa och svavelfri lignin.
Tiderna för att slösa biomassans resurser är över, konstatera CH-Bioforce i ett pressmeddelande. Det finska start-up-företaget grundat av erfarna träkemister, har utvecklat ett nytt tillvägagångssätt för att fraktionera biomassa och omvandla alla dess komponenter till högvärdiga materialströmmar.
Tekniken CH-Bioforce har utvecklat kan fraktionera biomassa till sina tre huvudbeståndsdelar, med hög renhetsgrad och på ett ekonomiskt lönsamt sätt. CH-Bioforces biomaterial pappersmassa, polymer hemicellulosa och svavelfri lignin kan ersätta oljebaserade och livsmedelsbaserade råvaror på flera områden, såsom textilier, förpackningar och kosmetika, skriver företaget.
– Vår djupa förståelse av grundläggande biomassakemi gör att vi kan erbjuda avancerade biomaterial som är kostnadseffektiva och miljövänliga. Vi kan tillhandahålla en helt ny råmaterialkälla för olika branscher som i sin tur bidrar till att minimera deras koldioxidutsläpp, säger bolagets medgrundare och Chief Business Officer Sebastian von Schoultz.
CH-Bioforces teknik extraherar alla tre beståndsdelarna ur biomassa i samma process, vilket är något ingen av de andra teknologilösningarna på marknaden hittills har lyckats göra. På grund av bristen på lämplig teknik blir hemicellulosa och lignin bränsle för att generera energi trots deras extraordinära materialegenskaper, hävdar företaget.
Yttermera, medan lönsamma investeringar i nuvarande massateknik räknas i miljarder är CH-Bioforces teknik flexibel avseende storlek och lönsam även i mindre skala. Och kan utnyttja nästan vilken typ av biomassa som råvara, till exempel björk, tall eller gran.
– Processen fungerar också bra med hjälp av lågkvalitativa trä- och jordbruksrester som halm, som inte har varit lämpliga för vanliga massaprocesser tidigare. Vi kan omvandla hela spektret av biomassor till avancerade biobaserade råvaror som är kostnadseffektiva och miljövänliga, säger von Schoultz.
CH-Bioforce har tillsammans med sina partner genomfört utförliga materialtester och utvärderingar på pappersmassa, polymerhemicellulosa och svavelfri lignin som producerats i deras pilotanläggningar. Tack vare finansiering från EU: s Horisont 2020 SME-instrument, tar företaget nu de sista stegen för att etablera sig på marknaden.
– Textilier och förpackningar är de mest uppenbara exemplen på applikationer där våra biomaterial kan användas, men det finns också en stor potential på ett antal andra områden som bioplaster, medicinska applikationer och stabilisatorer för livsmedels- och kosmetiska industrier, säger von Schoultz.