Fortsatta förhandlingar för Enviro
Att de tidigare kommunicerade tidsgränserna för när avtalen skulle vara färdiga nu passerats, inverkar enligt bolaget inte på utgången av förhandlingarna eller möjligheten att få till stånd de olika etableringarna.
Sedan drygt ett år tillbaka för Enviro förhandlingar med danska WindSpace A/S, amerikanska EE-TDF Cleveland LLC och kanadensiska Treadcraft Limited om slutgiltiga avtal för upprättande av lokala anläggningar för återvinning av fordonsdäck baserat på Enviros teknologi för däckåtervinning. I fallet med danska WindSpace undertecknades ett MoU i maj förra året med ambitionen att inom 18 månader etablera ett samriskbolag för uppförandet av en pyrolysanläggning i Danmark.
– WindSpace har sedan dess genom det bolag som etablerats för att driva anläggningen, Elysium A/S, tecknat ett hyresavtal för den tomt i Nyborgs hamn där anläggningen skall byggas och skickat in ansökan om både bygglov och miljötillstånd. Det återstår fortfarande att komma överens om finansieringsstrukturen och detaljerna i de avtal som skall upprättas, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.
När det gäller amerikanska EE-TDF Cleveland LLC undertecknades ett MoU i december förra året med ambitionen att genom ett samriskbolag etablera ett flertal anläggningar för däckåtervinning på den amerikanska marknaden, där den första skulle etableras på det amerikanska bolagets befintliga site i Texas. Enligt den ursprungligen kommunicerade planen skulle parterna ha undertecknat ett bindande avtal inom tre månader och ett första anläggningsprojekt ha påbörjats under det andra kvartalet i år. I fallet med kanadensiska Treadcraft Limited undertecknades ett första MoU med en tidsgräns på sex månader i slutet av juni förra året, ett avtal som sedan förlängdes med ytterligare sex månader i december förra året när parterna också beslutade sig för att undersöka möjligheterna att etablera ett samriskbolag. Samarbetet med Treadcraft Limited avser uppförandet av en samägd återvinningsanläggning i Buffalo i den amerikanska delstaten New York.
Att inga slutgiltiga avtal kommit på plats trots att de tidigare kommunicerade tidsgränserna i båda fallen passerats, beror enligt Thomas Sörensson inte på att intresset för att få till stånd etableringarna minskat.
– Sedan de initiala kontakterna togs har vi bytt strategi och ändrat vår affärsmodell och satsar nu på att bli delägare i nya anläggningar för att på så sätt ta del av de intäktsströmmar som dessa genererar. Det innebär att vi får lite mer komplicerade avtalsförhandlingar men också att vi behöver lösa ut en del finansiella frågor innan vi kan få fram slutgiltiga avtal, säger Thomas Sörensson.
Thomas Sörensson vill i nuläget inte kommunicera några nya datum för när bolaget tror att avtalen kan vara på plats.
– Det är många aspekter som måste gås igenom innan vi är färdiga och vi måste förstås också noggrant utvärdera vilka projekt som ger bäst långsiktiga förutsättningar för oss och som vi därför bör satsa på. Intresset för att nå fram till färdiga avtal är dock fortsatt stort hos alla parter och till det bidrar inte minst den ökande miljömedvetenheten och det ökade behovet av att återvinna ändliga resurser. Det här är övergripande drivkrafter som bara gör vårt bolag och vår teknik allt mer intressant och aktuell.