Dammsuger efter fosfor
Ett 5 000 kvadratmeter stort område på botten i sjön Ralången i Aneby kommun dammsugs just nu. Det är bottensedimentet som sugs upp i en stor bassäng på strandkanten där målet är att utvinna den fosfor som finns i bottensedimentet och använda den i konstgödsel.
Sverige sjöar har problem med övergödning, så även Sjön Ralången. När kväve och fosfor sköljs ned i sjöar kan det leda till algblomning och att sjöar kan växa igen.
– I Ralången är det skulder från 1960-70-talet som finns kvar. Nu hamnar inte mycket fosfor i sjön från exempelvis jordbruket, säger Torbjörn Aronsson, naturvårdshandläggare på Aneby kommun i en intervju med SVT.
Tillsammans med länsstyrelse genomför Aneby kommun just nu ett projekt där delar av botten, 5 000 kvadratmeter, muddras genom att fem centimeter av bottensedimentet dammsugs upp.
Just nu lagras bottensedimentet som tas upp i en stor bassäng vid sidan om sjön. Bottenslammet kommer sedan att köras till en deponi där det får ligga ett tag.
Andra delen i projektet är att Hushållningssällskapet sedan ska ta hand om materialet. Förhoppningen är att man ska kunna göra pellets innehållande fosfor. Denna konstgödsel hoppas man sedan kunna använda som gödsel vid odling. Fosfor är en ändlig resurs och utvinns just nu endast i två gruvor i världen.
– Då behöver man kunna återvinna fosfor, vi hoppas ju att projektet på sikt ska leda till att företag kan få lönsamhet i denna typ av produktion, säger Torbjörn Aronsson till SVT.
En annan vinst med att muddra övergödda sjöar i större skala och återvinna fosfor är att miljön i många övergödda svenska sjöarna skulle bli bättre.