Hanteringslådor stark länk i återvinningskedjan
På företaget talar vi med Kristin Björkman som är VD.
- Batterilådan som allt började med skulle förhindra att batterisyra rann ut i marken
vilket var ett stort problem som dåtidens träbehållare drogs med. Den så kallade Swedebox var den första behållaren på marknaden som fick ett godkännande från SP gällande femton års hantering, istället för fem år som andra behållare på den tiden hade säger hon och fortsätter:
- Detta gjorde det lättare att sälja in kvaliteten på produkten i konkurrensen med andra boxar.
För ett drygt år sedan köptes företaget alltså av Accon som bland annat har verksamhet i Sverige, Finland, Danmark och Norge med IBC, storsäckar och riskavfallsbehållare i sortimentet.
- Vi hade arbetat tillsammans under många år och hade många snarlika produkter varför det fanns en klar logik i affären, konstaterar Kristin Björkman.
Efter bilbatterilådan så växte verksamheten snabbt.
- Man såg behov hos kunder av andra lösningar och produkter. Det gick också att hitta andra användningsområden för Swedebox. Från början var det inte så mycket inom återvinning och miljö. Istället användes den mycket för hantering av charkprodukter och fisk. Plastboxen var väldigt lämplig för detta då det inte blev mikrosprickor i den samtidigt som den var lätt. Det är ju också så att för trettio år sedan samlades inte återvinningsmaterial in på samma sätt som idag, säger Kristin Björkman.
Regelverken för hantering och transport av såväl batterier som annat farligt avfall har gjorts om ett antal gånger genom åren och det kommer också nya producentansvar.
- Nu handlar det mycket om elbilar och litiumjonbatterier och det blir en ny typ av insamling. Saker ändras hela tiden och det blir nya produkter som ska samlas in och då får man tänka på nya sätt och komma på lösningar som fungerar praktiskt i samhället, säger Björkman vidare.
El-Kretsen är en av företagets kunder som köper olika behållare.
- Det handlar bland annat om en speciell behållare för långa lysrör och boxar för andra ljuskällor och även för batterier. Den behållaren är godkänd som förpackning enligt 4H2 (för hantering av farligt avfall) för de ämnen som kan ingå i småbatterier, till exempel litium, säger Kristin Björkman och tillägger att en sak som utmärker företags boxar är att de är utformade för att passa ihop vid transport.
- Man kan samtransportera och det underlättar hanteringen. Lådorna är som ett stort lego och det är till fördel när man ska lasta en bil till exempel. På det sättet kan man hantera många fraktioner samtidigt i ett modulsystem.
Ofta blir en lösning som tagits fram grunden till en ny produkt.
- Vi har till exempel gjort en annan produkt baserad på en vanlig standardlåda. Denna är högre och avsedd för insamling av färgburkar, aerosoler och liknande. Den är testad vid SP och är godkänd som en IBC och storförpackning, säger Björkman.
Har man egen tillverkning?
- Nej, det har vi inte. Vi har tittat på det vid ganska många tillfällen, men det blir inte försvarbart. I vissa fall är det så att vi äger verktygen, men tillverkningen är utlagd. Plastlådorna i Swedeboxserien tillverkas utomlands. Accon SRS är exklusiv agent för att sälja dessa i Skandinavien. Det finns bara en handfull tillverkare av sådana formsprutade lådor och vi har alltså samarbete med en av dessa. Vi säljer även plastpallar, men inte heller dessa är egentillverkade, säger Kristin Björkman.
- Det vi gör på plats här i Karlstad är anpassningar för att få fram lösningar som passar kunderna på bästa sätt.
Ytterligare en liknande låda som företaget säljer är den mycket kända ”Berglöfslådan” som är uppskattad och känd inom framför allt gjuteri- och återvinningsbranschen förtyngre material. Denna behållare påminner mycket om Swedebox då även den finns i ett antal olika storlekar och är kompatibel med andra lådor, som företagets nya produkt ”StorBox”. Till båda dessa produkter äger Accon egna pressverktyg för snabb och säker leverans.
Till sist, vad blir nästa stora fraktion som kan komma att leda till utveckling av speciallösningar?
- Jag tror att det kommer att hända mycket när det gäller insamling och återvinning av textil under kommande år vilket kommer innebära stora behov och möjligheter när det gäller anpassade lösningar för insamling och hantering, avslutar Kristin Björkman.