Inga interna brister vid olycka
En utredning visar nu att man inte brustit internt i hanteringen av den saltsyra som förvarades i behållaren, utan att det var avsändaren som inte följt säkerhetsrutinerna. Olyckan har medfört att man vidtagit ytterligare säkerhetsåtgärder vid hanteringen av farligt avfall.
– Det fanns ingen notering om att något skulle vara fel med behållaren så vi hanterade den som vanligt. När vi genomförde inleveranskontrollen bildades förmodligen statisk elektricitet och det blev en explosion på grund av att innehållet i behållaren var felblandat av avsändaren, säger Henrik Näslund, sektionschef för farligt avfall i Västernorrland.
Den miljöarbetare som hanterade behållaren fick ett kraftigt slag över låret samt en omfattande skada i underarmen av en metallbit som flög upp i explosionen. Han täcktes också av saltsyra.
– Han slängdes bakåt i explosionen men tog sig upp direkt och en kollega mötte upp honom och de begav sig till nödduschen för att snabbt få av alla kläder och påbörja duschning. Hela kedjan fungerade som den skulle med räddning och larmning. Efter 20 minuter var ambulansen på plats och kunde ta över räddningsarbetet.
Den skadade miljöarbetaren fördes till sjukhus och fick sy nio stygn samt uppvisade rodnad på benen av saltsyran. Efter olyckan påbörjades en arbetsmiljöutredning.
– Vi har intervjuat både vår egen personal och avsändare. Ragn-Sells hanterar stora volymer syra varje år där vi har ett säkert arbets- och hanteringssätt. Utredningen har säkerställt att det gått rätt till från vår sida. Istället är det avsändaren för materialet som hanterat det felaktigt. Vi har gjort en skrivelse om olyckan till avsändaren.
Utredningen visar att explosionen förmodligen berodde på att det legat slangar med metallkopplingar i IBC-behållaren och att dessa luckrats upp av syran varpå vätgas bildats och gjort behållaren lättantändlig.
Den miljöarbetare som skadades i explosionen kunde återgå till sitt jobb efter några veckor. Efter olyckan har Ragn-Sells behandlingsanläggning i Söråker vidtagit ytterligare säkerhetsåtgärder. Nödduschen kommer att få ett avlopp kopplat till en betongkasun där det farliga avfallet kan silas bort. Miljöarbetarna kommer att ha antistatiska kläder för att statisk elektricitet inte ska uppstå.
– Vi har vidtagit åtgärder när det gäller kommunikation genom att ha hörselskyddskåpor med inbyggd komradion så att medarbetarna snabbt kan komma i kontakt med varandra. Vi diskuterar också att ha tvåmansbemanning när vi hanterar vissa material, säger Henrik Näslund.