Rapsrest framtidens burgare?
För att bättra på den svenska självförsörjningen och samtidigt hitta nya proteinkällor har SLU Grogrund, en satsning inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin, startat ett projekt för att ta fram nya rapssorter för användning av både människor och djur.
Idag används raps främst vid oljeutvinning varpå restprodukten, en frökaka , blir till djurfoder. Näringsinnehållet i den här kakan är likvärdig den i sojamjöl men på grund av antinutriella ämnen får kakan ett bitter smak och kan även vara giftig. Det nya projektet ska både se till att få fram ett bättre djurfoder men även ett protein för livsmedel.
– Frökaka av raps används idag som djurfoder i begränsade mängder på grund av beskan. Det här projektet ger oss en möjlighet att ta fram rapssorter där beskan minskas. Det gör att vi hoppas på att de nya rapssorterna ska skapa möjligheter till att använda rapskaka som en högvärdig proteinkälla i livsmedel också, säger Li-Hua Zhu, professor i växtförädling på SLU i Alnarp i en kommentar.
Rapsprotein finns redan på marknaden men det krävs idag en kostsam och besvärlig process för att separerar de oönskade ämnen från proteinerna.
Om de oönskade ämnena kan minskas i frökakan med hjälp av växtförädlingsmetoder förväntas kostnader för proteinreningsprocessen reduceras, vilket erbjuder en god förutsättning för att rapsprotein kan användas för livsmedelsändamål, säger Karolina Östbring på Lunds Universitet.
Projektet är ett samarbete mellan SLU-forskare, Lantmännen Ek För, forskare på Lunds Universitet och Gunnarshögs Gård.