23948sdkhjf

Anläggning för svampprotein framskrider

Det är inte varje dag det startar en ny fabrik i Sverige men det är just vad företaget Mycorena planerar att göra i Falkenberg 2022. Det blir en anläggning baserad på en ny egenutvecklad process bolaget hoppas ska bidra till en mer hållbar och lokalproducerad vegansk mat.

Det finns en brist på svenskproducerade, veganska och proteinrika livsmedel på marknaden idag. Det är något som företaget Mycorena vill ändra på. De har utvecklat en ny process där lågvärdessubstrat, som till exempel restprodukter från livsmedelsbranschen, omvandlas till högkvalitativt svampprotein som i sin tur kan fungera som proteinberikning i livsmedel eller som ersättning för kött i olika livsmedelsprodukter.

Vi vill bidra till en mer hållbar livsmedelsindustri, säger Frida Persson CTO vid Mycorena.

Frida berättar hur processen fungerar. Svampen odlas först i liten skala i inkubatorer och sedan sker en uppskalning där svampen flyttas från små till allt större bioreaktorer. Här sker anpassning till det sista steget där näringsämnen tillsätts och svampen växer till under kontrollerade syre-, närings- och temperaturförhållanden och kan skördas inom ett dygn. Idag köper bolaget in näringsämnen men framöver är tanken att ta vara på restprodukter från livsmedelsbranschen och på det viset skapa ett cirkulärt system.

Det cirkulära tänket finns hela tiden hos oss och vi har flera projekt som pågår men vår livsmedelsprodukt är ännu inte en del av det, förklarar hon.

Mycorena har tagit fram en helt ny fermenteringsbaserad process för tillverkning av näringsrikt svampprotein.Foto: Mycorena

Mycorena startades av Ramkumar Nair år 2017. Han tog med sig kunskap från sin forskning där han tagit fram en helt ny fermenteringsbaserad process för tillverkning av näringsrikt svampprotein. Först var fokus att tillverka fiskfoder men det ändrades under 2019.

Det var ett viktigt steg för oss att byta från fiskfoder, där det gäller att till så lågt pris som möjligt få fram ett proteinrikt foder, till att fokusera på vilka fördelar svampen har som ett livsmedel.

När Frida började 2019 var fokus fortfarande på att i labb utveckla svampen och kartlägga vad den kan användas till.

Sedan dess har det gått fort, bolaget har precis flyttat in i nya lokaler med en pilotanläggning som årligen kan producera upp till tio ton Promyc som produkten heter. Tanken är materialet ska säljas till livsmedelsföretag som vill utveckla nya produkter. Bolaget har idag 9 anställda men efter årsskiftet kommer ytterligare ett antal personer att ingå i arbetsstyrkan.

Idag kan vi inte producera i takt med efterfrågan. Det här är en bransch som växer explosionsartat, säger Frida.

Mycorena har därför större planer än tio ton, i maj i år tog de in 12 miljoner kronor i investeringar som ska användas som startskott för att bygga en fabrik i Falkenberg som ska vara klar 2022. I första steget ska de där kunna producera 1000 ton men anläggningen är förberedd för att snabbt kunna skalas upp när behovet ökar.

Uppskalning är alltid en utmaning och särskilt med vår process som är ny på marknaden Vi vill även utmana oss själva och ständigt hålla nere resursåtgången och miljöpåverkan, vilket är en utmaning i sig.

Bolaget har gjort någon egen färdigprodukt som går att köpa i handeln men mest för att kunna visa upp möjligheterna med det nya materialet. För fokus är att sälja svampen som råvara eller sälja tekniken för odling till andra industrier i livsmedelsbranschen.

Bolaget planerar att bygga en större anläggning i Falkenberg som ska vara klar 2022. Foto: Mycorena.

Nyligen finansierade forskningsrådet Formas fyra innovationscentrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet vilket ska ske genom nära samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället. Totalt var satsningen på 192 miljoner kronor. Ett av dessa centra är Finest, Food Innovation Enabling Sustainable Transition, där Mycorena är en av parterna tillsammans med större företag som Ikea, ICA eller Lantmännen.

Mycorena har fått flera utmärkelser och priser de senaste åren. Det senaste var i december 2020 då Polarbröd delade ut sitt Utstickarpris som har till syfte att "uppmärksamma modiga människor och organisationer som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid".

Vi är otroligt stolta över utmärkelsen, och är glada över att Polarbröd också ser potentialen i vår teknologi.

Frida är positiv när det gäller Mycorenas framtid.

Vi vill att produktionsfabriken i Falkenberg ska vara den första. Fyra-fem år framåt vill vi ha flera fabriker och fortsätta bygga i Sverige, Europa men även globalt. Vi vill att Promyc ska vara nästa stora trend bland proteinkällor på marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096