Samarbete minskar kaffesvinn
Bönor som annars skulle ha gått till spillo ska bli kaffe hos Cirkle K i ett svinnprojekt ihop med Löfbergs.
Skönhetsfläckar på förpackningen, skadad streckkod eller fel vikt innebär att produkten ofta inte kan säljas vidare till kund. Nu ska bönerna räddas och bli kaffe på Cirkle K:s bensinmackar.
– Det känns väldigt bra att vi kan bidra till att varje böna når kaffekoppen. Vi säljer cirka 11 miljoner koppar kaffe varje år på våra stationer och med de här limiterade blandningarna säkerställer vi att sex ton kaffe inte svinnas, säger Martin Stenberg, senior category manager Food på Circle K.
Tre olika sorter från Syd- och Centralamerika samt Östafrika kombineras i en ny blandning. Den första omgången finns tillgänglig från slutet av maj till och med september och ersätts av en helt ny blandning i oktober.
– Inget gör oss så lyckliga som att hitta sätt att undvika att kaffe kasseras och att de bönor som odlats, plockats, transporterats och förädlats verkligen når koppen, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.