23948sdkhjf

Skrothantering på hög nivå

Muttrar, raketer och döda satelliter – rymdskrot helt enkelt. Nu ska det rensas upp.

Det är European space agency, ESA som tillsammans med svenska företag satsar på att rensa upp.

Sedan 2016 släpper ESA en årlig rapport som de kallar Space environment report. Det rapporten delger är övergripande statistik och data rörande rymdskrot och hanteringen av detsamma.

I den senaste versionen står det att det ligger ungefär 36 500 rymdskrotsdelar över 10 centimeter stora i omloppsbana runt jorden.

ESA förklarar att när bitar av rymdskrot kolliderar med varandra i omloppsbana gör kraften av kollisionen att bitarna helt kan trasas sönder, vilket i sin tur leder till att nya bitar av bråte och skrot skapas. ESA menar att vi behöver aktiva upprensningsprojekt av rymden för att inte riskera en framtid där vi går miste om hela omloppsbanor för att det helt enkelt är för skräpigt för att säkert kunna skicka upp satelliter i dem.

Genom ESAs Adrios-program har det schweiziska företaget Clearspace fått i uppdrag att skapa ett system för rymdskrotsstädning. Det är det svenska rymdbolaget OHB Sweden som kommer stå för systemets framdrivningssystem.

– Det här första projektet ska ta ner en del av en europeisk raket som heter Vega. Det är noskåpan på Vega som har släppts av i en olämplig bana på 600 kilometers höjd, ungefär. Clearspace-1 ska med hjälp av fyra robotarmar greppa tag i den och göra en självmordsmanöver och bromsa upp sig så att båda två störtar ned i atmosfären och brinner upp, Peter Rathsman, teknisk chef på OHB Sweden, i ett meddelande och avslutar:

– På sikt är ju tanken att farkosten ska kunna göra flera stycken räddningsmanövrar utan att själv behöva begå självmord varje gång för då blir det naturligtvis väldigt dyrt, säger Peter Rathsman.

Uppdraget Clearspace-1 har en planerad uppskjutning år 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078