Från kabelskrot till metallgjutning
Svensk Kabelåtervinning levererar säckvis med koppargranulat till SKF Mekan, en industri i Katrineholm med två anläggningsdelar på var sin sida om järnvägen. Här arbetar 450 medarbetare på en anläggning med det största gjuteriet i den globala SKF-koncernen.
Den egna produktionen på SKF Mekan gör cirka 12 000 ton gjutgods per år och 96 procent är återvunnen skrot. Anläggningen har kapacitet på 30 000 ton. Lagerhusens materialspecifikation är noggrant specificerad för att uppnå högsta kvalitet. Det är här som koppargranulatet behövs för att inte slutprodukterna ska spricka. Koppargranulatet fungerar som mjukgörare.
Svensk Kabelåtervinning i Katrineholm är en av dem och fokuserar helt på att köpa in kabelskrot för återvinning som sedan granuleras och säljs till gjuterier och smältverk. De kan leverera granulatet direkt med bara en timmes ledtid så fort SKF Mekans kopparbehållare passerar för låg lagernivå.
– Det är svårt att slå den korta ledtiden, vi levererar den så färskt återvunnen, att den fortfarande är varm, säger Ingemar Öhman, platschef på Svensk Kabelåtervinning i ett meddelande.
Svensk Kabelåtervinning samlar nämligen in kabelskrot från hela Mellansverige och i södra Sverige där filialen i Växjö är etablerad, för att sedan sortera och granulera. Kabelskrotet sorteras och klipps för att sedan lastas in i den stora granuleringsmaskinen. I granuleringen urskiljs plast, koppar och aluminium.
– Även om återvinning är vår kärnverksamhet så jobbar vi hårt för att säkra miljövänliga transporter, korta ner ledtider samt minska koldioxidutsläppen så mycket som möjligt. Vi försöker verkligen agera klimatsmart i alla lägen. Så den här typen av samarbeten är vi extra stolta över, säger Saga Gustafsson, miljö- och kvalitetsansvarig på Vinning i meddelandet.