23948sdkhjf

Ny teknik återvinner dyrbar metall

Metallen indium används när plattskärmar, pekskärmar och solceller produceras. Trots stor efterfrågan, är tillgången mycket begränsad världen över. Mat4Green Tech har kommit på ett sätt att återvinna indium från industriavfall, både effektivt och klimatneutralt.

Mat4Green vill, genom att erbjuda en ny produktionsteknik för Indium, skapa en långsiktig tillgång till metallen som är med på EU:s lista över kritiska metaller. Listan visar vilka råmaterial det finns en begränsad tillgång av, men som har ekonomisk och praktisk betydelse för samhället i stort.

Nils Bågenholm är vd och marknadsansvarig på Mat4Green Tech. I ett pressmeddelande berättar han att företaget just nu återvinner på liten skala i testmiljö, men snart hoppas kunna skala upp produktionen.

– Tekniken för att återvinna och producera indium har inga CO2-utsläpp vilket är helt unikt. Samtidigt återvinner vi mer effektivt och med högre återvinningsgrad än vad konkurrenter kan göra idag.

Indium är transparent och elektroniskt ledande vilket gör metallen optimal för olika typer av pekskärmar. Att vi på våra mobiltelefoner kan se skärmen och samtidigt skrolla och trycka, är Indiums förtjänst. För att producera till exempel en mobiltelefon, används Indium-tenn-oxid. Det är ett pulver som packats ihop till en puck, en så kallad ”sputtering target” som används för att skapa ett tunt skikt av Indium på skärmen. I dagsläget slösas mellan 50 och 60 procent av allt Indium bort i den här processen. Det Mat4Green Tech gör är att återvinna dessa ”sputtering targets” med hjälp av ny teknik där målet är att bolagets egen pulverproduktion ska använda 40 procent återvunnet material tillsammans med ny råvara.

Nils Bågenholm ser ljust på bolagets framtid. Han märker av ett stort intresse på marknaden och flera kunder har redan skrivit på ”letters of intent”.

– Det finns ingen som erbjuder det vi gör i Europa och potentialen i vårt bolag är stor. Om man ska ha något benchmark kan man se på bolag som Materion som omsätter en miljard dollar om året på att tillverka sputtering targets, eller Umicore som omsätter en miljard Euro årligen på den här typen av material.

Bolaget grundades 2017 av Nils Bågenholm tillsammans med Burçak Elbin vars forskning ligger till grund för tekniken. De har sedan dess genomfört utvecklingsprojekt med stöd från Vinnova. Tillsammans med Chalmers och Energimyndigheten genomför de också tester för att återvinna Indium från solceller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11