Stor sparpotential med återvunnet vatten
Vi talar med Kurt Vienonen, vice vd vid företaget som har sitt säte i finska Nykarleby.
─ Vi är en lastbilspåbyggare kan man kort och gott säga. Vi bygger alltså på olika aggregat på lastbilschassin och vi brukar tala om samlingsbegreppet ”miljöfordon”. Bolagets personal började för ca 40 år sedan med slamsugare. Efter ett tag blev det aktuellt att göra påbyggnader med spolfunktion för att rengöra olika typer ledningar i kommunala nätverk, alltså regnvatten- och avloppsledningar, säger Kurt Vienonen och tillägger att man därefter byggt ut sortimentet också med torrsugaggregat.
Men nu var det ju vatten detta skulle handla om.
─ Om vi då tar detta med ledningsspolning så går det förenklat till så att man sänder ner en slang genom en brunn exempelvis. I änden finns ett spolmunstycke med en ”bärraket”-funktion. Genom att strålarna riktas bakåt så drar munstycket fram slangen genom ledningen, ibland så långt som 150 till 200 meter. Därefter drar man, med fullt vattentryck på, sakta slangen tillbaka och då spolas ledningen ren och smutsen åker bakåt i ledningen för att sugas upp. En spolbil har en tank för spolvatten och en för det uppsugna slammet. Av tradition ser bilarna ut så och när vattentanken är tom åker man och fyller på nytt, berättar Vienonen och fortsätter:
─ Detta är ju egentligen ganska ineffektivt. Från början gjordes detta med en spolbil och en sugbil. Sedan blev det kombifordon, vilket sparade både tid och pengar. Men, med 400 liter spolvatten i minuten så tömmer man en tank på åtta kubikmeter på bara tjugo minuter. Oftast är det berett dricksvatten som används och på ett år blir det ganska mycket vatten per fordon.
Här kommer återvinning av vattnet in.
─ När man suger upp smutsen/slammet, så kommer det med automatik med en hel del vatten också. Med vårt återvinningssystem tas vattnet tillvara, renas och så spolar man med det på nytt. I princip kan man stå en hel dag och jobba på samma ställe. Man använder samma vatten om och om igen och sparar då tid genom att inte behöva åka och tömma flera gånger. Dessutom sparar man bränsle och inte minst viktigt, man sparar vatten. Vi har gjort beräkningar som visar att det är möjligt att spara upp till 24 miljoner liter vatten per fordon och år, konstaterar Kurt Vienonen.
Det finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till och som talar för vattenåtervinning.
─ Kommunerna gör ju oftast upphandlingar när det gäller ledningsspolning och det kan till exempel gälla tvätt av fem km ledning. Offerterna i sådana upphandlingar är oftast i form av ett timpris och en uppskattad tidsåtgång. Det man borde efterfråga är ett pris per meter ledning. Då blir vattenåtervinning helt överlägset, menar vi. Det blir flera gånger billigare per meter än om man gör det med traditionell metod utan vattenåtervinning, säger Vienonen.
I Sverige kommer detta mer och mer och man har de senaste fjorton åren levererat närmare hundra sådana fordon.
─ För miljön är det absolut en vinst och även för skattebetalare. Vi är inte ensamma om att erbjuda aggregat för vattenåtervinning, men jag vågar påstå att vårt system för närvarande är det bästa på marknaden. Grunden till det är patenterad teknik från vårt ägarbolag Kaiser, baserat i Lichtenstein. En av ”hemligheterna” är en unik vattenpump som förvandlar hydraultryck och -flöde till vattentryck och -flöde på ett mycket direkt sätt utan hydraulmotorer och roterande komponenter. Pumpen består i princip av en hydraulcylinder i mitten och en vattencylinder i varje ände. Denna konstruktion är relativt okänslig för partiklar i vattnet. Det är inga problem att pumpa vatten med partiklar som är flera mm stora, medan en vanlig högtryckspump kan skadas av partiklar i mikronstorlek, säger Kurt Vienonen och fortsätter:
─ I förlängningen betyder detta att det inte krävs något invecklat filtreringssystem, utan det räcker med ett filter inne i tanken. Tillförlitligheten blir mycket hög och det är förstås en klar fördel.
För Kaiser Eur-Mark börjar vattenåtervinningsaggregaten bli en av de större produkterna.
─ Vi försöker på olika sätt att informera och påverka beslutsfattare och politiker att styra mot den här tekniken. I många länder har vi varit väldigt vana vid att inte behöva vara rädda om vårt vatten, men detta är nu på väg att ändras. Vatten är en resurs att vara rädd om. I framtiden kommer vatten bara att bli dyrare….
Som ett ytterligare ett led i att minska miljöpåverkan är man också långt framme i att göra fordonen elektriska.
─ I samarbete med huvudbolaget har vi nu fått fram en eldriven spolbil som går att använda en hel dag med full effekt utan behov av laddning. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att kunna presentera ett helt sortiment av elektriska spol- och sugbilar, säger Kurt Vienonen och tillägger att hela gruppen består av fabriker i Lichtenstein, Finland och Slovakien, samt i Italien och USA. I Sverige har man en verksamhet i Eslöv med service, reservdelar och försäljning.
─ I vår bransch är vi världens största tillverkare och med 600 anställda i världen är det bara att konstatera att det är en smal bransch, avslutar Kurt Vienonen.