Behöver du komma ut med ett budskap?
Och det fungerar lika bra i hemmet, på kontoret eller i köket, som en hjälpande hand till att komma ihåg allt. Skyltar ger dig en snabb och tydlig kommunikationsväg utan att skapa irritation.
Allmänna regler vid skyltning
Beroende på var du ska skylta så är det i Sverige reglerat utifrån olika lagar och av olika myndigheter. När det gäller vägområden så är Trafikverkets som reglerar, utifrån om skyltningen kan distrahera bilisterna. Utanför vägområden är det Länsstyrelsen som beslutar om tillstånd, och inom detaljplanelagt område, ofta i stadsmiljö, beslutar kommunen. De flesta reklamskyltar utanför detaljplan kräver tillstånd enligt 6 § lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, LGS.
Skyltar i gatumiljö kan också begränsas av kommunen. Det gäller framförallt utomhusreklam i stadskärnor eftersom gaturummet inte ska störas för mycket av annonserna. En vanlig form av skyltning utanför mindre butiker är så kallade gatupratare, en form av stående skylt i form av ett A med ben. Gatupratare är vanligt förekommande på gator, trottoarer och torg. Det som man ska tänka på när man placerar en skylt på trottoaren utanför sin butik eller verksamhet är att de inte får utgör trafikfara, eller hindra förbipasserandes framkomlighet. De får förstås inte heller utgöra olycksrisk. Gatupratare som är felaktigt utformade eller felaktigt placerade kan skapa stora problem och otrygghet för synskadade och funktionsnedsatta och därför är kommunen mycket uppmärksam på detta. Modeller som har benställningar kan utgöra risk att någon snubblar på dem eller modeller som exempelvis snurrar kan också utgöra fara vid stark vind, så det är viktigt att de till att välja rätt modell när man letar efter en skylt.
Vad är en skylt?
Ordet skylt är känt i svenskan från 1666, och då som skilt och etymologisk härstammar ordet från sköld, som i vapensköld. En skylt är en tavel-liknande kommunikationsanordning. Den kan vara försedd med grafik i form av bilder, tecken, bokstäver eller symboler. Du använder den ofta för att förmedla någon form av information, upplysning, reklam, åsikt etc. Skyltar kan variera mycket i storlek och form. En skylt kan ha blinkande lampor i form av exempelvis LED eller ha en digital- eller elektronisk skärm. Utomhusskyltar är vanligen i form av akrylplast, aluminium eller mässing. Exempel på skyltar är vägmärken, gatuskyltar, reklamtavlor, gatupratare och namnskyltar. Anslagstavlor är en annan mycket populär form av skylt som kan användas både inomhus och utomhus, på kontoret eller i hemmet, en anslagstavla kan användas överallt där information skall delas med andra. Oavsett vilket budskap du vill förmedla, så kan du vara säker på att det finns en skylt som passar till det.