23948sdkhjf

Renässans för returförpackningar?

Pantsystem är en klassisk lösning för att få folk att lämna in sina tomma förpackningar. En gång i tiden var det mer eller mindre förbehållet returflaskor av glas, men med aluminiumburkens, och sedan engångs-PET-flaskornas entré, så har de klassiska returflaskorna hamnat lite på undantag.

De finns dock fortfarande, men när det gäller åtminstone en av dem, 50 cl-flaskan för öl är situationen högst speciell. Folk missar nämligen i stor utsträckning att det är en returflaska och att man faktiskt betalat 90 öre i pant för den….

Hur detta kan komma sig och diverse relaterade saker har Recycling diskuterat med en person som i sin gärning funderar mycket kring hur man får folk att agera si eller så, hur saker ska var utformade för att man ska göra rätt i stället för fel och så vidare. Det handlar om designern och konstnären Jonas Torstensson, för läsekretsen inte minst känd för att stå bakom de priser vi delar ut på Återvinningsgalan och för att ha designat flera ÅVC:er där konstnärlig utsmyckning bidrar till en betydligt bättre upplevelse. Jonas hör alltså till en av många som inte varit bekant med att ovan nämnda ölflaska ingår i ett retursystem och är belagd med pant. Därav idén till ett samtal på temat: Får vi se en renässans för returförpackningar?

- Det var mest av en slump som jag lade märke till en liten text på flaskan om att den är av returtyp med pant. Min första tanke var: Va, är det pant på den här flaskan!? På burkar och PET-flaskor framgår ju detta mycket tydligt och de pantas också i mycket hög utsträckning. När det gäller den här glasflaskan så har jag även blivit uppmärksammad på att det finns en brist i systemet och att man från bryggerierna vädjat om att folk ska lämna tillbaka flaskorna i stället för att slänga dem i glasåtervinningen. Men om det knappt framgår alls att det är en returflaska, hur ska man då förstå hur det funkar? konstaterar Jonas och fortsätter:

- När det gäller ölflaskan känns det ju konstigt att man knappt kan se att den ska pantas. Efter att ha insett detta har jag också ”fälttestat” att panta i några butiker och det var ingen självklarhet att det gick överhuvudtaget eller att personal hade rätt information på de ställen som ändå tog emot den här typen av flaskor. Det är så att man frågar sig: Vill de inte ha tillbaka flaskorna?

Men om flaskorna nu slängs i glasåtervinningen, är det ett stort problem då?

- Det är ju förstås bättre än att de hamnar i restavfallet, men det är ju ändå ett system som är tänkt att spara pengar och miljö där en flaska kan användas upp till 40 gånger. Dessutom har ju någon betalat 90 öre i pant till ett system där den slanten då ”fastnar”, samtidigt som flaskan belastar systemet för glasåtervinning utan att tillföra en förpackningsavgift dit. Inte optimalt direkt, konstaterar Jonas Torstensson och fortsätter:

- Det borde ju vara så att det är betydligt mer miljöbelastande att smälta om glas för att göra nya flaskor jämfört med att diska flaskor som redan finns.

I det större perspektivet kan vi ju konstatera att pant fungerar. Pant i sig kommer ju nu i fler och fler former, till exempel appar som ger förmåner eller reda pengar när man lämnar take-awayförpackningar, brödpåsar och annat till återvinning.

- Så är det ju och det stimulerar att göra rätt. Men det räcker ju uppenbart inte med att ha ett pantsystem. Det måste till relevant information också, möjligen ständigt pågående. När det gäller returförpackningar så krävs det ju också att alla delar i kedjan medverkar fullt ut. När vi nu ser exempel på att butiker tar bort möjligheten att hantera returglas och -backar så undrar man ju om det är så att handeln egentligen inte vill ha returglas? Konsumenterna pantar ju burkar och PET-flaskor i stor omfattning, så det finns väl ingen anledning att tro annat än att de gärna gör det med glasflaskor också, under förutsättning förstås att de vet att det går, säger Jonas Torstensson och avslutar:

- Låt oss göra det som är bäst för miljön, även om det kanske kostar lite tid och pengar. Att fortsätta göra fel är inte vägen framåt.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063