Restströmmar kan bli ny mat
Matindustrin står för en stor del av allt matsvinn. Vid tillverkning av diverse produkter blir det en stor del mat över, vilket även kallas restströmmar. För att minimera svinnet har FN satt upp mål att livsmedelskedjan ska halvera sitt matsvinn till 2030.
I vanliga fall blir resterna djurfoder eller biobränsle i stället för ny mat. Men nu inleder Polarbrödsgruppens investeringsbolag Polarventures, Gullspång Refood samt Axel Johnson-gruppens Novax och Foodbridge ett samarbete för att utforska hur de kan ta tillvara på dessa restströmmar och tillverka nya produkter.
– Det vore önskvärt att göra ny mat i stället eftersom det är ett mer effektivt sätt att använda restströmmen. Att inte ny mat görs har ofta att göra med att det inte är lönsamt. Eftersom restströmmarna idag inte säljs vidare så har vi dålig koll på vad som finns i Sverige, säger Philip Nobel som leder projektet, i pressmeddelandet.
Projektet ska kartlägga svenska restströmma och inventera teknologier globalt för att ta till vara på resterna. Projektet pågår fram till sommaren där målet är att identifiera en eller flera affärsmöjligheter.
– Re:foods team i Europa och USA träffar veckovis bolag med ny teknologi för att konvertera matavfall till mat; därför vet jag att detta projekt har goda förutsättningar att hitta ekonomiskt genomförbara sätt att skapa mer nordisk mat av det vi redan har, säger Gustaf Brandberg, grundare av Gullspång Refood.