23948sdkhjf

Åtal för grovt miljöbrott

Flera personer åtalas för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott efter att stora mängder förorenat avfall lagts upp på en fastighet i Melleruds kommun.

Åklagaren väckte åtal i ärendet 25 juli och det handlar om avfall från Stena Recycling som lagts upp i en före detta bergtäkt på en fastighet i Melleruds kommun. Avfallet består av ca 35 000 ton krossat restmaterial från behandling av avfall från skrotade personbilar och annat metallskrot i Halmstad och Hallstahammar, som sedan blandats upp med andra avfallsmassor innan det lagts upp på fastigheten i Melleruds kommun.

Av ett pressmeddelande från Polisen framgår att man genomfört ett antal husrannsakningar och tagit markprover som sedan analyserats av experter på Nationellt forensiskt centrum, NFC. Enligt analyserna innehåller avfallet föroreningar av bly, koppar, zink och PFAS som bedöms innebära påtaglig risk för människors hälsa eller i miljön om sådant material leder till exponering för människor eller sprids i miljön.

Hanteringen av avfallet har enligt åtalet lett till ekonomiska fördelar för flera av de tilltalade personerna och åtalet omfattar också grovt penningtvättsbrott och yrkanden om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott för flera tilltalade.

– Den främsta drivkraften bakom illegal avfallshantering är att tjäna pengar, oavsett om det handlar om att spara kostnader för sitt företag eller att ta emot och bortskaffa avfall mot betalning. Att göra sig av med det avfall som uppkommer i ett företags verksamhet kan både vara svårt och dyrt, särskilt när det handlar om stora mängder förorenat avfall och avfallet ska tas om hand om på rätt sätt. Om man i stället väljer att inte följa de regler som finns på området, och således inte heller hanterar avfallet på ett sätt som är säkert för miljön och människors hälsa, finns tyvärr stora ekonomiska förtjänster att göra, säger senior åklagare Martin Elofsson i en kommentar.

Av brottsbalken framgår att företag ska åläggas företagsbot för brott som begåtts i utövningen av näringsverksamhet och åklagaren yrkar därför på företagsbot mot flertalet av de inblandade företagen. Stena Recycling kommenterar på sin hemsida åtalet och risken för en företagsbot. Där skriver man att bolaget förnekar brott och bedömer att man agerat i enlighet med de krav som den lokala tillsynsmyndigheten ställt. Man menar att bolaget levererat ett konstruktionsmaterial till en entreprenör för att bereda en slänt. Materialinnehållet ska enligt Stena Recycling vara känt och materialet används för konstruktionsändamål på grund av sina konstruktionsstabiliserande egenskaper. Materialet uppges inte vara klassat som farligt avfall och tillsynsmyndigheten har godkänt användningen. Vidare skriver man att Stena Recycling bestrider företagsboten och att man fortsätter samarbete med de rättsvårdande myndigheterna under den pågående rättsprocessen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063