23948sdkhjf

Stora vinster med dynamiska rutter

Vid Avfall Sveriges årsmöte i Malmö i våras var det premiär för en norsk utställare som nu med rejäla kliv etablerar sig i ”Avfalls-Sverige” om uttrycket tillåts.

Det handlar om Reen som nu på bred front rullar ut sitt system för sensorbaserad ruttplanering inom avfallsinsamling där man går från statisk körning till dynamiska rutter. I Norge är man en stor aktör och har ungefär hälften av landets kommunala avfallsbolag som kunder. Nu etablerar man sig också i Sverige och Recycling har fått en pratstund med Peter Ring som har hand om etableringen och Kim Hette, som är försäljningsansvarig på Reen.

Vi ses via Teams så att undertecknad kan få en grundlig demonstration av hur systemet fungerar under tiden vi pratar. Kim Hette inleder med att påpeka att det i Norge är betydligt vanligare med underjordiska avfallsbehållare än vad fallet är i Sverige, men att det rent tekniskt inte spelar någon roll vilken typ av behållare som används. Sensorerna fungerar lika bra i vanliga containrar och andra typer av behållare.

Vi tittar på den norska kommunen Sandnes, ungefär lika stor som Göteborg. Systemet erbjuder en översiktsbild där användaren snabbt kan se vilka behållare som behöver tömmas innevarande dag, dagen därpå samt om två dagar.

- Sedan kan man gå in och se vilken fyllnadsgrad det varit i behållarna vid tömning. Innan de började med vårt system så var det vanligt att behållarna var 50 % fyllda när de tömdes. I snitt för alla våra kunder ligger den idag på drygt 70 %, vilket i praktiken innebär att mer avfall samlas in med mindre körning, konstaterar Kim Hette.

En fördel som Hette framhåller med systemet är den flexibilitet som möjliggörs.

- I kommuner med stort inflöde av turister vissa tider på året kan det bli radikalt ändrade avfallsmängder och med det här systemet går det enkelt att anpassa sin kapacitet utefter hur det faktiskt ser ut i avfallsbehållarna. Man vill inte köra och tömma för ofta, men inte heller för sällan så att det riskerar att bli överfyllt. Systemet räknar helt enkelt ut när behållarna kommer att bli fyllda, konstaterar Kim Hette.

När en kommun bestämt sig för systemet och installationerna är på plats, så låter man det vanligen vara i gång i ca två månader.

- Det är för att systemet ska samla in data och ”lära sig” hur ofta behållare töms, hur snabbt de fylls upp och så vidare, säger Hette.

Sensorerna i systemet använder 144 laserstrålar som täcker hela behållaren och sänder tillbaka data varje timme.

- Batteritiden är 10 år och de fungerar i ur och skur, oavsett temperatur. I Europa finns ca 90 000 sensorer installerade. Förutom Norge där vi har 20 000 sensorer i gång, är vi stora i Nederländerna och Belgien med ca 12 000 sensorer och i England där 10 000 st är installerade. I Sverige finns det för närvarande ca 3000 installerade sensorer, fortsätter Kim Hette. I Norge använder sig ca hälften av de kommunala avfallsbolagen av Reens system.

Systemet ger en besparing på minst 35 % Kim Hette, Reen

- Systemet används för att effektivisera och sänka driftkostnaderna inom avfallsinsamling. Vi har så här långt sett att vårt system kan generera en besparing på minst 35 % med avseende på driftkostnader, men har också sett exempel där kunder kunnat minska sina driftskostnader med så mycket som 50 %, avslutar Kim Hette.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094