23948sdkhjf

Producentansvar för radioaktivt avfall

En utredning om radioaktivt avfall från icke kärnteknisk verksamhet (IKA)föreslår ett nytt, nationellt system för hanteringen av alla slags IKA. De vägledande principerna är producentansvar och "förorenaren betalar". Ett förslag i utredningen är ett finansieringssystem påminnande om det som byggts upp för kärnkraftens avfall, den så kallade kärnavfallsfonden. Om en konsument köper en produkt som innehåller en strålningskälla så bör kostnaden för den framtida avfallshanteringen bakas in i priset och förskottsinbetalas till en statlig fond. Därmed är hantering säkrad för lång tid även om importören eller tillverkaren skulle gå i konkurs. Utredningens lagförslag föreslås träda i kraft den 13 augusti 2005, samtidigt med ett EU-direktiv om avfall från elektriska och elektroniska produkter.
Det är tre avfallskategorier som är tänkta att tas om hand:
· Produktavfall som innefattar hushållsprodukter, produkter och enskilda strålkällor som används i forskning, industri och på sjukhus. Den största mängden är kasserade brandvarnare från hushållen. För produktavfall är det lätt att identifiera vilket företag som importerar eller tillverkar produkten och sedan marknadsför den i Sverige. Dessa producenter betalar till fonden.
· Verksamhetsavfall som huvudsakligen kommer från industriprocesser som anrikat radioaktiva ämnen som förekommer i naturen som en oönskad biprodukt i processen. Det gäller exempelvis massaindustrier. Många av dessa industrier är tillståndspliktiga enligt miljöbalken så denna tillståndsprocedur kan kompletteras med villkor för hur även det radioaktiva avfallet ska tas omhand och hur betalningen till avfallsfonden ska skötas.
· Övrigt avfall omfattar bland annat avfall utan känd ägare, till exempel övergivna strålkällor eller radioaktiva rester som upptäcks i metallskrot. Denna kategori är betydligt mindre än de två andra, men ska ändå omfattas av det föreslagna finansieringssystemet. Det ska inte kosta något för den som hittar radioaktivt avfall på villovägar att lämna detta för omhändertagande.
Mer information om utredningen finns på www.sou.gov.se/ikautredningen/.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.853