Miljövinster med batteriåtervinning kartlagda
Carl-Johan Rydh, har i sin doktorsavhandling, visat att för att minska miljöpåverkan från batterier måste man återvinna mer, samt använda batterier med längre livslängd och högre energiinnehåll per batteri.
De som återvinns minst och orsakar mest miljöpåverkan är inbyggda småbatterier.
Separat insamling av alla typer av batterier är ett lagkrav sedan 1998 i Sverige, men hittills har dock bedömningar av miljönyttan med batteriåtervinning saknats.
– Det är viktigt att identifiera och bedöma miljöaspekterna för olika typer av batteriteknologier för att användningen av material och energi ska bli så effektiv som möjligt, menar Rydh.
Studier av de mindre bärbara batterierna visar att de är svårast att samla in för återvinning, eftersom de oftast är inbyggda, de orsakar mest miljöpåverkan genom spridning. Återvinning av dessa batterier är därför mycket positivt, det leder till minskad spridning av metaller och effektivare hushållning med resurser. Exempelvis är produktionen från återvunnet material mindre energikrävande än motsvarande utvinning av jungfruligt material.
Carl-Johan Rydh menar att framtida miljöpåverkan kan minskas genom att använda metaller med hög naturlig förekomst och införa regleringar för att minska behovet av att bryta jungfruliga metaller. Resultatet i avhandlingen har legat till grund för EU-kommissionens förslag till nytt batteridirektiv som lämnades in i november 2003. I förslaget krävs att alla typer av batterier ska samlas in och återvinnas till fastställda målnivåer. I dag har Sverige återvinningskrav enbart på bly- och nickelkadmiumbatterier. Kommunerna är dock skyldiga att ha separata insamlingssystem för batterier dit allmänheten ska kunna lämna uttjänta batterier.