Mobilt ”reningsverk”skonar miljön
I Sverige finns ungefär 1 miljon trekammarbrunnar, vilka töms c:a en gång per år. Den nuvarande tömningsmetoden innebär att man suger upp hela brunnens innehåll och kör detta t e x till ett reningsverk för behandling.
Nu har Kalmarföretaget Aqua Equipment utvecklat en mobil avvattnings-anläggning, som separerar slammet från vattnet direkt vid brunnen, på ett miljöanpassat sätt och utan att rubba brunnens funktion.
Förr i tiden skötte brunnsägaren ofta själv sin brunn. Sedan 1970-talet är det kommunens ansvar att tömma brunnarna c:a en gång per år. Problemet med den nuvarande tömningsmetoden är att man tömmer brunnen helt på sitt innehåll och därmed försvinner den naturliga nedbrytningsprocessen. Genom att tömma brunnen helt på sitt innehåll sugs de för nedbrytningen så livsviktiga mikroorganismerna upp. Dessutom innerhåller en brunn c:a 95 % vatten, vilket är både kostsamt och ur miljösynpunkt förkastligt att transportera. Trots det stora vatteninnehållet ställer detta slam ofta till stora problem på reningsverken, då stora mängder körs in i verket och stör processen där.
Aqua Equipments metod går ut på att man tömmer brunnen helt på sitt innehåll. Samtidigt som brunnen töms avskiljs slammet från vattnet, för att därefter returnera vattnet tillbaka till brunnen. Det returnerade vattnet innehåller mikroorganismer, vilka bidrar till en fortsatt och förbättrad nedbrytningsprocess i brunnen. Avvattningen sker utan tillsättning av kemikalier.
Annas far, Bo Larsson, har under trettio år arbetat i branschen. Han har varit den som utvecklat den miljövänliga reningsmetoden. 1988/89 började man testa olika tekniska lösningar, innan den färdiga produkten stod klar 1997.Lantz menar att många brunnsägare vill ha sina brunnar helt tömda. Det handlar om att få brunnsägaren att förstå processen i sin brunn och detta görs enklast genom information.
- Eftersom alla mikroorganismer sugs upp störs nedbrytningsprocessen i brunnen. Många tror att det räcker med att endast ta bort flytslammet i brunnen, men så enkelt är det tyvärr inte. Slammet i botten på brunnen måste sugas upp. Tidigare år, har inte brunnarna varit prioriterade områden, det har gått på rutin och man har alltid tömt brunnarna helt på sitt innehåll. Vi försöker ändra tänket kring hanteringen men det har varit svårt att få gehör. Jag antar att alla som bryter en branschlogik råkar ut för samma problem, säger Lantz.
Innan produkten släpptes på marknaden ringde Anna Lantz och hennes kollegor runt till olika kommuner och frågade om de kunde få ta del av de prover som tagits i trekammarbrunnar. Det visade sig, i de flesta fall, att prov inte tagits på över 20 år. Kunder som var intresserade av Aquas metod beslutade då att göra en utredning, vilken visade att Aquas metod reducerar utsläppen från brunnarna med mer än 35 procent.
Trots denna kraftiga miljöförbättring har det varit svårt för Aqua Equipment att nå ut på den svenska marknaden. Ännu så länge har man bara en anläggning som rullar i Sverige, vilken avvattnar brunnar i Svedala och Trelleborg kommun i Skåne.
- Vi har bearbetat den svenska marknaden mycket aktivt, men vår bransch är konservativ. Trots att metoden är lönsam, effektiv och miljövänlig, har man inte sett fördelarna. Vi har också lagt stor vikt vid operatörernas arbetsmiljö. Vi har satt miljön i fokus, men det är inte lätt att få gehör för det som ett marknadsargument. Det har gått desto bättre i utlandet. Till Filippinerna har vi levererat 5 anläggningar och i år har vi fått beställning på ytterligare två. Glädjande är också att flera kommuner i Sverige nu på allvar överväger vår tömningsmetod.
Anna Lantz berättar dessutom att många som har en trekammarbrunn oftast också har en dricksvattenbrunn på tomten. Man riskerar att få ut föroreningar till dricksvattnet om nedbrytningen i trekammarbrunnen inte sker på ett korrekt och miljöriktigt sätt.
Martin Dyberg
Faktaruta:
1986 bildades Aqua Equipment AB i Kalmar. Företaget har 5 anställda och omsatte förra året 12 miljoner kronor. Företaget tillverkar och säljer utrustning för underhåll av avloppssystem t e x avloppsledningar och trekammarbrunnar. 80 % av försäljningen exporteras.