Godare lunch kan ge mindre matsvinn
Att maten inte är god (21%) och att portionerna är för stora (21%) är de vanligaste orsakerna till att en del av restauranglunchen slängs. Det visar en undersökning om svenskarnas inställning till matavfall som YouGov har genomfört på uppdrag av Fazer.
- Vi på Fazer arbetar hårt för att vi själva och våra gäster ska slänga så lite mat som möjligt. I undersökningen ser vi en medvetenhet bland lunchgästerna, samt att det är smaken och serveringen som är avgörande för hur mycket vi slänger, säger Anette Björnlund, t.f. VD för Fazer Food Services.
En flervalsfråga i undersökningen visar att svenskarna tror att doggy bag (21%) och möjlighet att ta mat själv från buffé (13%) skulle få dem att slänga mindre mat.
Årets Skolkock 2013 talar om arbetet med att minska matsvinnet i skolrestauranger
I tre år har Fazer genomfört kampanjen Mata inte sopmonstret med syftet att få lunchgästerna att slänga mindre mat. Kampanjen har gett goda och ihållande resultat. Två år i rad har Vibeke Frisk, utsedd till Årets Skolkock 2013 av White Guide Junior, vunnit tävlingen. På Kvalitetsmässan i Göteborg talar hon idag om sina erfarenheter av att minska matavfallet i skolrestauranger.
- Det vinnande receptet är att lyssna på och tala med eleverna, att laga mat de gillar och fånga upp deras nyfikenhet kring mat. När man gör frågan enkel och arbetar med pedagogiken kring miljöfrågan så tycker de allra flesta att det är roligt att bidra, säger Vibeke Frisk, kökschef för Amica-restaurangen på Tibble Gymnasium i Täby.