23948sdkhjf

Låt gamla textilier bli nya igen

Det är ett av förslagen som Naturvårdsverket redovisar till regeringen idag. Naturvårdsverket redovisar sammanlagt fem nya förslag på etappmål som bedöms som viktiga steg på vägen för en hållbar framtid. Senast 2018 vill Naturvårdsverket bland annat att det ska finnas system som säkrar att textilier i första hand återanvänds.


Konsumtionen av textilier har ökat med 40 procent under det senaste decenniet i Sverige. Hälften av de 15 kilo textilier vi konsumerar varje år går till förbränning. Mycket lite material samlas in för återanvändning och försvinnande lite materialåtervinns.

Till 2020 vill Naturvårdsverket att 40 procent av alla textilier som sätts på marknaden ska återanvändas och att 25 procent ska materialåtervinnas.

─Ökad insamling av textilier kommer att skapa förutsättningar för nya affärsmodeller som exempelvis andrahands-försäljning och textilier med längre livslängd men också utveckling av nya metoder för materialåtervinning, säger Sanna Due Sjöström , handläggare på Naturvårdsverket.

Etappmålen som presenteras bedöms som viktiga steg för att Sveriges miljökvalitetsmål ska uppnås. De föreslagna etappmålen berör 13 av de sammanlagt 16 miljökvalitetsmålen.

Etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall
Minst 60 procent av hushållens avfall och avfall från motsvarande verksamheter förbereds för återanvändning eller materialåtervinns 2020. Kommunen bör göra det möjligt och lättare för hushållen att lämna avfall som går till återanvändning. Återvinningsmålen bör höjas för förpackningar och returpapper.

Etappmål för minskad mängd matavfall
Matavfallet bör minska med minst 20 procent 2020 jämfört med 2010, vilket innebär att mängden mat som slängs i onödan, det så kallade matsvinnet, måste minska med en tredjedel. Alla aktörer i hela livsmedelskedjan behöver bidra för att målet ska nås. Bland annat föreslås tydlig vägledning om att butiker får skänka mat till välgörenhet. Vid offentliga upphandlingar av mat till skolor och äldreboenden bör mål om matsvinn ingå.

Etappmål för efterbehandling av förorenade områden
Förslaget sätter en nivå för att öka takten i arbetet med att efterbehandla förorenade områden. 25 procent av områdena med mycket stor risk för människors hälsa eller miljön ska vara åtgärdade 2025 och 15 procent av områdena som innebär stor risk. Användandet av alternativ teknik ska öka.

Etappmål för minskad exponering för kadmium från livsmedel
Några procent av Sveriges befolkning bedöms ha för höga halter av kadmium i kroppen. Ursprunget är främst maten vi äter. Förslaget innebär att det senast 2018 finns styrmedel beslutade som minskar befolkningens exponering för kadmium via livsmedel.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062