23948sdkhjf

Läkemedelsrester spåras i avloppsvatten

En sin avhandling har miljövetaren Estelle Larsson från Lunds universitet analyserat hur stor andel läkemedelsrester som våra reningsverk lyckas fånga upp, samt resterna påverkar kvaliteten på det avloppsslam som sedan sprids på åkrarna.
Efter det att vi ätit ett läkemedel utsöndras det via urin och avföring, hamnar i avloppsvattnet och slutligen reningsverket. Avlägsnas det inte fullständigt från vattnet under själva avloppsreningen är risken stor att det sprids i sjöar och vattendrag.

Estelle Larsson, doktorand vid Lunds universitet, säger att det är lätt att tro att om ett läkemedel inte längre kan uppmätas i det renade avloppsvattnet så har det försvunnit och problemet är löst. Situationen är dock mer komplex än så. I vissa fall sker verkligen en fullständig nedbrytning av läkemedel till koldioxid och vatten under reningen. Men det kan också vara så att läkemedlen inte bryts ner fullständigt utan istället omvandlas till andra substanser som i sin tur kan spridas i miljön via utgående vatten. Läkemedel kan även binda till de olika typer av slam som bildas under reningen.

Även med de sofistikerade analysinstrument som finns idag kan inte alla prover analyseras direkt utan måste genomgå en så kallad provupparbetning först. I sin doktorsavhandling har Estelle Larsson därför fokuserat på utvecklingen av en sådan upparbetningsmetod. I sin avhandling presenterar hon resultat som visar att metoden fungerar bra för analys av både avloppsvatten och slam.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095