23948sdkhjf

Simuleringsverktyg för återvinning utvecklat

Vad händer med din mobiltelefon eller laptop efter att du lämnat den till återvinning? Alla vet kanske inte svaret, men nu har Andreas Lennartsson, doktorand vid Minerals and Metals Research Laboratory vid Luleå tekniska universitet, forskat om hur elektronikskrot påverkar konverteringen av koppar, en delprocess som används vid smältverk som utvinner koppar.
Hittills har forskningsprojektet handlat om att utifrån processdata göra en datamodell som beskriver vad som sker under konverteringen och som kan användas till att förutse vad som sker vid tillsatser av smält elektronikskrot till en Peirce-Smith konverter. Arbetet har lett till att ett simuleringsverktyg har utvecklats och som nu börjat användas vid smältverket Rönnskär.

Elektronikskrotet smälts först ner i ugn. Två olika smältor bildas, en metallrik och en som består av oxider och svårsmält material från skrotet. Den metallrika smältan behandlas tillsammans med kopparskärsten i Peirce-Smith konvertrar som slutligen ger en kopparsmälta med cirka 98 procent koppar samt en slaggfas som framförallt innehåller järn som har separerats bort från kopparn. Eftersom elektronikskrot innehåller många olika metaller som kan påverka kopparkonverteringen är det extra viktigt att veta vad som händer med dem under själva konverteringsprocessen. Andreas forskning går ut på att bättre förstå effekten och konsekvenserna av tillsatsen av smält elektronikskrot till Peirce-Smith konvertrar.

Efter att du lämnat in din uttjänta mobiltelefon för återvinning, tar återvinningsindustrin och demonterar och delar upp elektronikskrotet i olika fraktioner som sen kan återanvändas antingen genom material- eller genom energiåtervinning. Den metallrika delen går till företag som utvinner/återvinner metallerna.

- Mobiltelefoner och annan elektronik innehåller många metaller som kan återanvändas. I vår allt mer teknikintensiva värld ökar användningen av elektronisk utrustning. Genommsnittssvensken köper elektronikprodukter motsvarande 20 kilo per år. Här finns en stor utmaning i hur vi ska återanvända och ta tillvara på de metaller som elektronikavfallet innehåller, säger Andreas Lennartsson.

Projektet "Kloka processval för varierande råvaror vid utvinning av basmetaller" finansieras av Boliden och Vinnova.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078