Ny återvinningsteknik för konstgräs lanserad
En ny teknik för återvinning av konstgräs har sett dagens ljus. Re-Match heter företaget som utvecklat en renings- och separationsteknik som för första gången någonsin gör det möjligt att återanvända 99,9 procent av kasserade konstgräsplaner. Företaget bygger sin första anläggning i Danmark i oktober, men tar redan nu emot använt konstgräs.
Konstgräsplaner blir allt vanligare både här hemma och internationellt. Ur ett miljöperspektiv är det en förbättring eftersom skötseln av naturgräs kräver stora mängder vatten och kemikalier. Konstgräset belastar inte miljön förrän det är utslitet och måste skickas till avfallshantering.
Utslitet konstgräs brukar avfallshanteras genom att det bränns eller grävs ned. Båda metoderna innebär en belastning på miljön och därför måste idrottsklubbar, kommuner och sportanläggningar betala höga avgifter för omhändertagande av konstgräs.
En konstgräsplan är i genomsnitt 8 000 m². Efter 8–10 år har till och med konstgräs av högsta kvalitet blivit utslitet och behöver bytas ut. Det säger sig självt att hanteringen av gammalt konstgräs kommer att bli ett växande miljöproblem.
Trots detta saknar Danmark, liksom resten av världen, miljölagstiftning rörande avfallshantering av konstgräs.
Re-Match var först i världen med att utveckla en teknik för rengöring och separering av konstgräs, så att 99,9 procent av komponenterna kan användas i nytt konstgräs.
Trots det växande behovet av en miljövänlig metod för avfallshantering av konstgräs, har man tidigare inte lyckats hitta en tillfredsställande lösning på problemet.
Hittills har det inte varit möjligt att fullständigt avlägsna orenheter och separera komponenterna till en sådan renhetsgrad att de kunnat användas för tillverkning av nytt konstgräs av hög kvalitet.
Med Re-Matchs teknik rengörs och separeras konstgräset helt, så att plast, gummigranulat, sand och bas kan användas om och om igen för tillverkning av nytt konstgräs.
Re-Match bygger sin första separationsanläggning i Danmark i oktober. Det blir världens första. I framtiden kommer fler anläggningar att byggas på flera platser i Europa och USA.
Redan nu kan kommuner, idrottsplatser och arenor i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien och Tyskland börja lämna in utslitet konstgräs. Inlämning och kvantiteter avtalas med Re-match, som tar emot konstgräset utan att det kostar mer än befintliga lösningar för avfallshantering.
Intresset för Re-Matchs lösning sägs redan vara stort bland klubbar, kommuner, politiker och konstgrästillverkare som ser tekniken som en efterlängtad lösning på miljöproblemen med konstgräs.