23948sdkhjf

Värdeskapande är en politisk process

Organiseringen av kritiska infrastrukturtjänster, en fallstudie av avfallshantering, är ett forskningsprojekt med fokus på att förstå de olika potentiella och realiserade värden som avfall representerar. Bakom projektet står Hervé Corvellec och Johan Hultman från Lunds universitet.
Syftet med projektet har varit att tydliggöra hur avfallshanteringen skapar många och olika värden. Bland annat visar projektet att det är viktigt att kombinera de olika stegen i avfallshierarkin med “kopplingar till de nya värderegimer som uppenbarar sig när avfallsbolagen agerar allt längre såväl upp- som nedströms i samhällets materialflöden”.

- Ur ett svenskt perspektiv skulle detta kunna innebära att svensk avfallshantering inom en snar framtid har potential att bli den mest centrala infrastrukturen i en resurssnål och hållbar integrerad stads- och landsbygdsutveckling, skriver Hervé Corvellec.

Men vägen är inte helt spikrak. Det finns hinder för värdeskapande avfallstjänser. En effektiv avfallshantering innebär stora infrastrukturiella investeringar, vilket kan föra med att sig att vägar och principerna för sortering och cirkulation av material låses fast under långa tidsperioder, menar Hultman och Corvellec. Detta kan leda till konflikt mellan avfallsbolagens förmåga till tjänsteinnovation i enlighet med avfallshierarkins rationallitet å den ena sidan och juridiska, ekonomiska och materiella hinder å den andra. Projektet har analyserat dessa inlåsningseffekter med hjälp av satsningar på förbränningsteknologi.

Sammantaget visar projektet på en slutsats för framtida avfallshantering som säger att värdeskapande är en politisk process. Att avfallshantering har potential för värdeskapande i en mängd olika sammanhang och på många olika sätt, men att alla värden som kan skapas inte är mätbara med varandra, och att flera av de värden som är möjliga att skapa kan vara direkt motstridiga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082