Maratonlopp satsar stort på återvinning
Kan ett återvinningsbart pastaparty, fler miljöstationer och effektiv städning längs löpvägen ge ASICS Stockholm Marathon priset som världens mest miljövänliga lopp? Det hoppas i alla fall arrangörerna och nya återvinningspartnern SITA Sverige.
ASICS Stockholm Marathon genomför också ett pilotprojekt tillsammans med partnern sportvarumärket ASICS. Syftet är att göra de europeiska långloppen ännu mera miljöanpassade.
Madelene Johnander, projektledare vid ASICS Stockholm Marathon:
– Även om vi inte når ända fram redan i år så gäller det att ha de högsta ambitionerna för miljön runt loppet. Vi jobbar på flera fronter för att skapa nytänkande i avfallshantering och resursanvändning. Vi har placerat ut fler miljöstationer för olika typer av avfall, vid det stora pastapartyt dagen före loppet är alla produkter komposterbara – inklusive pasta, tallrikar och bestick. Vi har slopat den i förväg fyllda bagen till löparna när de hämta ut sina startlappar och i år får man själv plocka det man verkligen vill ha från våra leverantörer.
– Vid alla vätskekontroller används komposterbara muggar som samlas in i komposterbara sopsäckar. Allt tas sedan om hand av SITA och komposteras till ny jord.
– Vi vill att Stockholmarna ska gilla sitt Marathon och därför ser vi till det städas noggrant under och efter loppet. Vi ska återlämna Stockholm rent och prydligt.
På SITA är Richard Roos och hans gäng i Stockholm ansvariga för att ta hand om alla typer av avfall i samband med loppet.
– Löpning är den nya innesporten och det är jätteroligt att få hjälpa tävlingen att öka sin gröna profil. Målet är att det ska vara lätt att göra rätt. På Östermalms IP finns tydligt märkta miljöstationer för löpare och besökare som vill kasta komposterbart, brännbart, pant- och plastförpackningar, säger Richard Roos.
Fakta
ASICS Stockholm Marathon
• Lördag den 31 maj avgörs den 36:e upplagan av ASICS Stockholm Marathon. 21 942 löpare från 93 nationer är anmälda. Båda siffrorna är de högsta i tävlingens historia. 20 av de anmälda löparna har genomfört maran varje år sedan premiären 1979.
• Avfallsmängder 2013: 2 ton komposterbart, 11,5 ton brännbart och 1,5 ton wellpapp.