23948sdkhjf

Textilfiberåtervinning i stor skala kan bli möjlig i Sverige

Tekniken att omvandla begagnade bomull- och viskostextilier till nya textilfibrer finns redan idag, men finns det tillräckliga mängder begagnade textilier i omlopp, för att det skulle vara ekonomiskt lönsamt med en storskalig fiberåtervinning av bomull- och viskostextilier i Sverige?
Den frågan har Innovatum sökt svar på i en studie genomförd av konsultföretaget Green Strategy, som avslutades hösten 2013.

Experter tror att det inom bara några år, runt år 2020, kommer att råda brist på textilfibrer, men svenska Renewcell AB äger en fiberåtervinningsmetod för cellulosafiber. Det finns även en metod för återvinning av polyesterfibrer som ägs av japanska Teijin.

Om förutsättningarna finns för storskalig fiberåtervinning i Sverige, har Renewcell för avsikt att bygga upp ett textilåtervinningscentrum på Wargön i Vänersborgskommun.

Med hjälp av Renewcells metod att det tekniskt möjligt att på kemisk, och miljövänlig väg lösa upp cellulosafibrerna ur textilier, specifikt ur bomull- och viskosmaterial, för att skapa en fibermassa som kan omvandlas till viskostråd. Denna tråd kan i sin tur användas för att tillverka nya kläder och andra textilier.

Slutsatsen från studien visar att det idag finns tillräckliga mängder kasserade textilier i Sverige för att göra fiberåtervinning materialmässigt och ekonomiskt möjlig även stor skala. Det som framförallt återstår att lösa innan anläggningen kan komma i drift är att skapa samarbetsavtal med företag/organisationer som vill sälja sina kasserade textilier till anläggningen, samt med företag som är intresserade av att köpa slutprodukten av processen, det vill säga textilmassa av cellulosa som kan användas för att producera ny viskostråd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062