Färsk statistik visar svensk toppnotering i pantning
Antalet pantade burkar och petflaskor ökar i Sverige. Enligt färsk statistik från Returpack pantade vi i snitt 163 burkar och flaskor per person under förra året.
– Det är helt fantastiskt resultat! Vi har återvunnit nästan 100 miljoner fler förpackningar än vi gjorde under 2012. Visserligen har konsumtionen ökat, men det är inte givet att återvinningen hänger med i samma takt, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.
Av landets 290 kommuner har pantningen ökat i hela 273 kommuner. I topp bland kommunerna ligger Strömstad på 2 511 pantade burkar och petflaskor per person.
– Strömstad har legat i topp sedan många år vilket har sin naturliga förklaring. De har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän, säger Katarina Lundell.
Bättre på att panta det vi konsumerar hemma
Naturvårdsverket har satt upp som mål att 90 procent av alla burkar och petflaskor som säljs ska återvinnas. Det målet nås när det gäller burkar och de stora petflaskorna, däremot är vi inte lika bra på att panta den lilla petflaskan.
– Det hänger ihop med konsumtionsmönstret. Burkar och stora petflaskor konsumerar vi oftast hemma, och våra undersökningar visar att det som konsumeras i hemmet är vi bättre på att återvinna. Den lilla petflaskan konsumerar vi däremot ofta utanför hemmet. Därför har vi gjort många specifika insatser för att öka återvinningen av just den lilla petflaskan, säger Katarina Lundell.
Framgångsrika sommarsamarbeten
Under de senaste åren har Returpack inlett ett 30-tal nya samarbeten för att öka antalet pantställen runt om i landet. Det har gjort att vi har fått ytterligare omkring 2000 platser runt om i landet där man kan lämna sin pant.
– Sommaren är en tid då vi är extra aktiva, eftersom det är då man konsumerar som mest dricka utomhus. Dels deltar vi på festivaler, både med att samla in pant och med inspirerande aktiviteter. Vi har också en pantletartävling för ungdomar som pågår under hela sommarlovet samt pantamera-bud i form av sommarjobbare som samlar in pant på turistorter. Dessutom har vi aktiva samarbeten med exempelvis campingplatser och småbåtshamnar, säger Katarina Lundell.