23948sdkhjf

Nedskräpning ökar i landets kommuner

Hela 40 procent av medborgarna tycker att nedskräpning ökar i den egna kommunen. Det visar en analys av tilläggsfrågor om nedskräpning från medborgarundersökningen år 2011-2013 som Statistiska Centralbyrån genomfört i samarbete med Håll Sverige Rent.
Dessutom upplever hela 40 procent att det finns ett samband mellan nedskräpning och otrygga platser.

Trots att mycket få människor tycker att det är befogat att slänga skräp på marken, mellan 5-6 procent, är det många som upplever att deras kommun är skräpig. 40 procent anser att nedskräpningen har ökat de senaste åren, och 35 procent tycker att nedskräpning är ett problem.

– Vår analys visar att nedskräpningen tyvärr verkar blir ett allt större problem ute i kommunerna, säger Joakim Brodahl, tf verksamhetsansvarig på Håll Sverige Rent.

Det är en liten del av befolkningen som tycker att det är befogat att skräpa ned, 86 procent uppger att de skulle leta upp en papperskorg om de behöver slänga något - även ifall de behöver gå en bit. På den direkta frågan ”Slänger du skräp på marken?” svarar 71 procent nej.

Hela 40 procent anser att det finns ett samband mellan nedskräpning och otrygga platser, vilket visar att nedskräpning har många allvarliga konsekvenser.

– Vi har sedan tidigare kunskaper om att det finns ett samband mellan nedskräpning och otrygghet och undersökningen bekräftar den bilden, säger Joakim Brodahl, Håll Sverige Rent. Nedskräpningsfrågan måste tas på större allvar av samhället och involvera fler aktörer än de som städar upp.

En trend i undersökningen är att ju äldre vi är desto mer störs vi av nedskräpningen. Ju yngre vi är desto mindre tycker vi att nedskräpningen är ett problem, de kan tänka sig att slänga skräp på marken i större utsträckning – framförallt om det inte finns någon papperskorg, om denna är full eller om skräpet är kladdigt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111