23948sdkhjf

Innovationsupphandling kring återanvändning - finalister klara

SAMSA genomför just nu en innovationsupphandling där vi uppmanar till utveckling och nya lösningar som kan ersätta eller komplettera dagens återvinningscentraler samt minska uppkomsten av avfall. Sju kvalificerade bidrag har gått vidare och kommer under hösten få stöd för att kunna utvecklas.
Sverige är framstående inom avfallshantering men fortfarande finns det utrymme för förbättring. Mycket av de som kastas fungerar fortfarande och kan komma till glädje och nytta istället för att bli avfall. Med stöd av VINNOVA genomför SAMSA en innovationsupphandling där vi söker lösning på hur vi kan ta oss högre upp på avfallstrappan. Det är en av de första innovationsupphandlingarna i Sverige som genomförs som en förkommersiell upphandling. Det innebär en upphandling av forsknings- och utvecklingsprojekt som sker utanför de traditionella reglerna om offentlig upphandling.

Under våren annonserades upphandlingen och nu presenteras med glädje sju mycket intressanta tävlingsbidrag. Finalisterna kommer under hösten att får ekonomiskt och kompetensmässigt stöd att utveckla sina idéer. De bästa bidragen kommer sedan under 2015 att få utveckla sina bidrag i fullskaliga pilottest.

Finalisterna är:

Bytasaker Sverige AB som vill utveckla ”en sajt och appar för kommunens invånare där saker kan byta ägare.”

Tyréns AB som vill skapa kvartersnära återvinningscentraler som ”ger möjlighet för nya grupper i samhället att öka återanvändningen. En stadsnära anläggning, inom- eller utomhus, konkretiserar hållbarhetsbegreppets samtliga dimensioner i medborgarnas vardag.”

Atkins Sverige AB som vill”utveckla en digital marknadsplats med tydligt grannskapsfokus där främst privatpersoner ska kunna låna, hyra eller byta olika produkter av varandra.”

Off2off som vill utveckla ”systematik för organisationers hantering av funktionella överskott (saker som är för bra för att kastas) som ger positiv feedback & ett lärande om individens/organisationens beteende.”

COWI AB som vill utveckla den ”cirkulära återhämtningen”. ”Med väl genomtänkt design behöver våra prylar och produkter aldrig övergår till avfall. Genom att designa för demontering skapas förutsättningar för slutna materialcykler där fokus ligger på kvalité framför kvantitet, dagens produkter blir morgondagens råvaror till gårdagens priser.”

Raumlabor Kunstprojekte, Markus Bader & Andrea Hofmann GbR, Berlin som vill utveckla ”Avfallskulturens Hus” som ”är en serie temporära byggnader enbart konstruerade av avfall lånat på väg till efterbehandling. De har ”som mål att knyta ihop entreprenörer, offentliga aktörer och medborgare och skapa inspirerande mötesplatser för kunskapsdelning runt temat resurshållning.”

Beatrice Kogg som vill utveckla konceptet "fREe FACTORY", erbjuder utrymme för urban produktion och ett paket av tjänster som ska avlägsna de praktiska och ekonomiska hindren för vidareutveckling av D.I.Y up-cycling av textilier och möbler. Tanken är att D.I.Y up-cycling ska bli en folkrörelse i stället för än en publiksport.

Besök tävlingens hemsida:www.samsa-innovation.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079