Rökgaser och avloppsvatten som algmat för biomassa
Projektet Microbiorefine handlar om hur rökgaser och avloppsvatten kan användas för att göda alger och cyanobakterier, vilka i sin tur kan producera biomassa till biobränslen.
Syftet med forskningsprojektet är att undersöka hur koldioxid, olika näringsämnen och föroreningar som finns i rökgaser och avloppsvatten kan återvinnas med hjälp av fotosyntetiska mikroorganismer som alger och cyanobakterier. Den biomassa som algerna och cyanobakterierna producerar kan sedan användas för bioraffinering för att få fram biobränslen som biodiesel, etanol och biogas, men också för att energiberika produkter som djurfoder och biogödsel.
–Vi kommer att använda mikroorganismer som är anpassade till det hårda svenska klimatet, säger Christiane Funk professor vid kemiska institutionen, Umeå universitet.
-I Umeå och Borås finns redan system för mikroalgproduktion i gång. Vi vill nu försöka finna optimala alg- och cyanobakteriestammar som gör det möjligt att öka produktionen av biomassa på vintern, när tillgången på dagsljus är begränsad och de låga temperaturerna är en utmaning, säger hon.
Forskarna samarbetar med en rad företag i norra Sverige. Dessa kommer att leverera avloppsvatten till projektet.
Projektet genomförs inom ramen för Energimyndighetens program Nydanande och behovsmotiverad forskning och utveckling med energirelevans. Totalt omsluter projektet 23 miljoner kronor.
Christiane Funk professor vid kemiska institutionen, Umeå universitet.