23948sdkhjf

Odlade insekter kan bli foder och livsmedel

Flera svenska forskargrupper arbetar idag med att undersöka om det går att göra djurfoder av insekter. En annan tanke är även att låta insekterna så småningom bli föda för oss människor.
Vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) i Uppsala, planerar forskare att undersöka om det går att göra kycklingfoder från insekter som har odlats fram på restprodukter från skogen. Idén innebär att man skulle odla träätande insekter som termiter på lignocellulosa, en restprodukt från skogsindustrin som även finns i halm.

-Det skulle vara ett sätt att producera proteinrikt foder på svenska råvaror utan att konkurrera om åkerarealen för produktion av livsmedel, säger Ola Palm, forskningschef på JTI, i ett pressmeddelande.

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU och Ragnsells driver sedan ett år tillbaka ett gemensamt projekt som innebär att de med hjälp av en fluglarv, den svarta soldatflugan, ska på att få bukt på problematiken med framtidens matförsörjning till djur, och ersätta utfiskningshotad fisk och skogsskövlad soja som foderråvara, och även finna miljövänliga sätt att förlänga värdekedjan på de miljoner ton mat som slängs varje år. Genom att låta larverna kalasa på hushållsavfallet fås ett protein- och fettsyrerikt djurfoder, samtidigt som mängden avfall reduceras och kostnaderna för avfallshanteringen krymper.

Det främsta hindret för att omsätta den här idén i praktiken idag, är att det finns ett förbud på EU-nivå om att utfodra lantbruksdjur med insekter, den animaliska biproduktsförordningen. Ett EU-beslut måste ligga till grund för att förändra denna. En utredning ligger just nu ute på remiss hos Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Båda forskargrupperna nämner att insekterna skulle kunna användas direkt som människoföda. FNs livsmedelsorgan FAO verkar för att västvärlden ska börja äta insekter utifrån ett globalt försörjningsperspektiv, och i en stor del av världens länder äter människor redan idag insekter. Även i Europa har intresset för insekter som livsmedel ökat kraftigt.

-Det är ett stort driv efter insekter som mat i Holland i synnerhet, vilket kan komma att öppna upp ytterligare en näring, säger Björn Vinnerås, vid institutionen ET och Kretsloppseknik på SLU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.056